Nyheter

Lanserar ny skonsam skruv med spetsteknik

Magnus Dahlberg, vd Essve, demonstrerar nya träskruven på Nordbygg. Foto: Susanne Bengtsson

Efter fyra års utvecklingsarbete, 1,6 miljoner insamlade testvärden och en tät dialog med snickare lanserar Essve nu sin nya träskruv.

En av fördelarna är att skruven bara kräver ett kilos anläggningstryck, mot genomsnittet på tre kilo, vilket gör den mer skonsam för kroppen. 

Essve, marknadsledande på infästning i Norden, har utvecklat en helt ny typ av träskruv, Essdrive. Den nya innovationen är resultatet av fyra års forsknings- och utvecklingsarbete. Några av Sveriges ledande tekniker och utvecklare från Chalmers Tekniska högskola engagerades i arbetet.

Essve testade också cirka 4000 skruvar från 54 olika fabrikat.   

– Sedan frågade vi snickarna själva vad de ville ha. En snabbstartad spets, sprickfri försänkning, extra god passning till bitsen, ökad klämkraft och minskad friktion var några av önskemålen, berättar Magnus Ekman, försäljningschef i norra Sverige, när han demonstrerar skruven på Nordbygg.

Den nya skruven har, till skillnad från andra skruvar, en snabbstartad spets. Redan efter ett halvt varv når den full gänghöjd, så att skruven snabbt får fäste och ger känslan av att den skruvas in i träet av sig själv.

Essdrive skonar också hantverkarens axlar och är kännbart lättare att använda, särskilt i obekväma arbetsställningar. Jämfört med vanliga träskruvar minskar skruven anläggningstrycket för användaren med två kilo lägre belastning per skruv. Detta är en minskning med mer än 50 procent eller 1 ton/dag vid 500 skruv, enligt tillverkarens beräkningar.

Essve lanserar den nya träskruven på byggvaruhandeln till sommaren.

– Vi börjar med utomhusskruv i 5 mm och 6 mm, där vi har de stora volymerna. Till hösten lanserar vi sedan hela bredden, säger Magnus Ekman.