Nyheter

Lanserar ny tjänst med egen låt

Bandet Selma & Gustaf sjunger låten "Smart - Go To Guy" till Byggfaktas lansering av sin nya tjänst. Foto: Hampus Marcussen

Med egen låt, skriven och framförd av etablerade artister, och släppt på Spotify väljer Byggfakta ett smart grepp vid lanseringen av sin nya tjänst SMART.

– Vi ser en tydlig ökning av förtag som tar hjälp av musiker i sin marknadsföring, säger Erik Ohlsson, grundare av artistbyrån Jubel.  

Att företag samarbetar med musiker, idrottsprofiler eller andra kända personer i sin marknadsföring är inget nytt. Byggfakta väljer att gå ett steg längre när de nu genomför lanseringen av den nya tjänsten SMART, som ersätter de tidigare tjänsterna Byggfakta Live och Mitt Sverige Bygger.

– Det här är vår största lansering någonsin. Vi ville göra något annorlunda och extra, något som sticker ut för att fira och uppmärksamma detta, säger Peter Åhs, marknadschef på Byggfakta.  

Förslaget landade i att göra en egen skräddarsydd låt. Storyn bakom marknadsföringen är att Byggfakta liknar sig vid ett rockband där alla olika roller behövs för att skapa något framgångsrikt som sticker ut.

– Ett band behöver låtskrivare, olika musiker och sångare för att tillsammans skapa och spela låten. Vi gör också allt själva, vi utvecklar våra tjänster, vi samlar in informationen, vi paketerar, marknadsför, säljer och supportar våra tjänster. På det sättet är låten och musikvideon samtidigt ett sätt för oss att internt hylla vår viktiga personal. 

Byggfakta, med rötterna i Hälsingland, har valt att samarbeta med bandet Selma & Gustaf från Hudiksvall. 

– Vi beställde en skön låt som växer och kan gillas av många. I dessa tider borde det finnas ett sug efter skön musik och en rolig story, säger Peter Åhs.  

Gustaf Johnsson i bandet berättar att låten Smart bygger på en tidigare låt, Smile.

– Vi gjorde om låten en del samt skrev om texten utifrån några nyckelord vi fick. De viktigaste komponenterna är just texten och det ”feta” gitarrsolot. Jag skulle beskriva låten som en pampig, lite vemodig, ballad med ett något ”rockigare” slut.  

Musikvideon till låten ”Smart – go to guy” har spelats in i ett växthus i Wij Trädgårdar i Ockelbo, en naturlig miljö med tanke på att Byggfaktas nya tegelfärgade logotyp har formen av ett växthus.  

– Vi spelade in musikvideon ”inuti” vår nya logotyp, ett växthus, eller snarare ett ”tillväxthus”. Storyn bakom logotypen är att Bisnode analyserat våra kunder och vår marknad och kommit fram till att våra kunder under 2016-2019 hade en omsättningstillväxt som var 57 procent högre än branschsnittet marknaden totalt, säger Peter Åhs.  

Erik Ohlsson, grundare av artistbyrån Jubel, har varit projektledare för lanseringen. Han ser en tydlig ökning av den här typen av samarbeten.
– Vi ser en tydlig ökning av att förtag tar hjälp av musiker i sin marknadsföring. 

Han menar att det är ett effektivt och tacksamt sätt för företag att sticka ut i den digitala världen, särskilt när den digitala konsumtionen ökar, som den gjort under pandemin

– Att använda profiler i sin marknadskommunikation skapar både engagemang och intresse samt ökar räckvidden. Musik berör och därför är det tacksamt att anlita musikartister. Samarbetet blir dessutom en win-win-situation då man lånar varandras målgrupper.  

Även för artisterna Selma & Gustaf är det viktigt att associeras med rätt varumärken.

– Vi är själva en produkt och för oss är det viktigt att tänka på vilka vi associeras med. Jubel är duktiga på att matcha ihop artister med företag. I det här fallet kändes det helt rätt utifrån tidigare samarbeten, den lokala kopplingen, personkemin med Byggfaktas personal och företagets värderingar, säger Gustaf Johnsson.  

Låten släpps den 3 maj och finns på Spotify och som musikvideo på YouTube.  

Lyssna på Smart – Go To Guy här
 

 
BYGGFAKTA SMART

  • Är en helt ny tjänst som ersätter Byggfakta LIVE samt Mitt Sverige Bygger.    
  • SMART står för: SALES, MARKETING, ANALYZING (in), RELEVANT, TECHNOLOGY.
  • Tjänsten är utvecklad med fokus på ökad användarvänlighet och ska hjälpa kunden att tillgodogöra sig information och nytta på ett ännu bättre sätt än tidigare. Tjänsten vänder sig till kunder som vill ha koll på marknadens projekt, upphandlingar och aktörer i syfte att ta rätt beslut och göra lönsamma affärer. 
  • Källa: Byggfakta