Nyheter

Läppstiftet målas Stockholmsblått

Läppstiftet i Göteborg ska målas om till Stockholmsblått för att inte avskräcka turister. Bild: SVFF

Göteborgs ikoniska Läppstift målas om på direktiv från Stockholm, Byggmax börjar sälja plankstek och HSB bygger om garage till gräshopps-odlingar.
Det är några av många intressanta – och luriga – nyheter som släppts i dag, 1 april.

SVFF, Sveriges Färg och Lim Företagare, släppte nyheten att Stockholm tillsammans med färgpsykologer har nu beslutat om att måla om Lilla Bommen, även kallat Läppstiftet, i Göteborg. Enligt flera studier påverkar byggnadens röda färg så starkt att det avskräcker turister att besöka staden. Med direktiv från Sveriges huvudstad ska den röda färgen nu målas över med en djupblå färg vid namn Stockholmsblå.

– Färg har stor inverkan på våra sinnen men även på våra handlingar. Röd färg signalerar fara och gör att vi blir rädda och stressade. Blå färg däremot signalerar lugn och ro och får oss att gå ner i varv, berättar Flora Jaune, miljöpsykolog och färgterapeut.

Ommålningen kommer ske av Sveriges Färg och Lim Företagare, SVEFF. SVEFF är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför färg och lack i Sverige.

– Vi är otroligt glada över att ha fått det här uppdraget då vi tror att ommålningen kommer göra stor skillnad för göteborgarna. Vi hoppas även att vår insats och expertis på färg kan hjälpa Göteborg att locka fler turister, säger Olof Holmer, vd för SVEFF.

Det blev nyligen klart i Gotland kommunfullmäktige att träbrobygget till Gotland nu blir av, något som XL-Bygg  var först med att berätta om. Det blir också XL-Bygg som levererar virke till den omtalade Gotlandsbron. Bron ska sträcka sig från nordöstra Öland till västra Gotland. Den beräknas stå klar redan i början av 2022 vilket är rekordtidigt och det är tack vare det stora engagemanget och ekonomiska stödet från flera privata aktörer. 
Vd på XL-BYGG KG Ahlqvist i Visby, Peter Ahlqvist, menar att det är ett hedrande uppdrag:

– Som många vet så bankar vårt hjärta för trä och därför ligger också det här brobygget oss varmt om hjärtat. Därför är det otroligt roligt och hedrande att vi har fått uppgiften att leverera virket.

Byggstart är planerat redan till sommaren och XL-Bygg-anläggningen har redan börjat att förbereda sig för utmaningen då logistiken är mer komplex än vad de är vana vid.

– Det kommer uteslutande handla om leveranser till sjöss vilket innebär att vi nu tittar på att hyra större lastfartyg att skeppa virket med. Det är så klart utmanande med tanke på att vi inte har för vana att leverera till sjöss men ser inte heller det som ett problem, menar vd Peter Ahlqvist.

En annan byggvaruhandel, Byggmax, släpper nyheten att de kommer att utökar sin drive in med plankstek. 

 
Byggmax erbjuder byggvaror av hög kvalitet till lägsta möjliga pris. Som en del i att alltid göra det smidigt och enkelt för de som handlar, så har Byggmax en drive in där du lätt kan lasta dina varor själv. Med inspiration från snabbmatsrestaurangernas drive in så inför nu Byggmax servering av plankstek. Du väljer själv ut det rätta virket, så spröjsar Byggmax mos och fixar biffen. 

– Kvaliteten på virket har visat sig totalt avgörande hur köttet smakar. En riktigt bra planka gör att köttets fibrer får en mer grillad arom och saftigare smak, säger Karin Aprillo som är initiativtagare till Byggmax Plankstek. 

Byggmax börjar serveringen av plankstek den 1 april 2019. Självklart kan du använda plankan till din byggdröm när du ätit upp. 

HSB genomför något av en hållbar revolution i bostadssektorn. I en första fas kommer man att bygga om över 5 200 garage till kooperativa gräshopps-odlingar. Initiativet, som är ett led i HSB:s långsiktiga satsning på klimatet, kommer att beröra boende i Malmö, Göteborg, Stockholm, Örebro och Alingsås. I en andra fas kommer även Umeå, Härnösand och Trollhättan att få garagen ombyggda.

Gräshoppor är enligt ett flertal forskare framtidens livsmedel. Med en hög proteinhalt är gräshopporna ett mycket intressant alternativ för de som vill hålla koll på sin vikt. De är också rika på kalcium och nyttiga aminosyror.

Just garagen i HSB:s fastigheter har den miljö och det sparsamma ljus som gör odling av gräshoppor särskilt intressant. Odlingarna genererar dessutom värme. I en första utvärdering räknar man med att kunna spara upp till 30 procent av uppvärmningskostnaderna i de berörda fastigheterna.

– Vi kan också se en väsentlig sänkning av utsläppen från fastighetsbeståndet, säger Karl-Erik Flygström, hållbarhetsansvarig på HSB. 

Gräshoppor och recept på olika goda rätter kommer att distribueras till de boende, och de som förlorar sina garageplatser belönas med en ny HSB-cykel och en egen kokbok om det nya ekologiska köket.

– Vi har numera ett flertal smaksättningar som gör gräshoppor till ett självklart alternativ i matlagningen, säger Elsa Agn Wedström, näringsforskare, redan nu finns Green Breeze, Jumping Fizz och en läcker variant vi kallar Swedish Hopper Balls.

– Det blir allt färre som använder bilen ändå, säger Karl-Erik Flygström, så nu får vi verkligen nytta av garagen. Och de spelar ju vackert om kvällarna så det ger en skön medelhavskänsla.

I vissa fall har det sagts att de kan rymma och dyka upp på oväntade ställen, men det ser inte Karl-Erik Flygström som något större problem.

– Många har dem som sällskap om kvällarna, och kan ibland bli så pass fästa vid kompisarna att det blir svårt att tillaga dem när det sedan blir middagsdags.

Med cirka en månad kvar av skidsäsongen släpper SkiStar en av sina stora nyheter för vintersäsongen 19/20: Norges och Sveriges största skidorter, Trysil och Sälen, kommer att bindas samman med en 45 km lång, världsunik gondolbana och bilda SkiStar Trysil Sälen Resort. 

Gondolliften sträcker sig över två länder och är en del av utvecklingen kring Scandinavian Mountains Airport som invigs i december 2019. Flygplatsen ligger mindre än 10 minuter från Hundfjället i Sälen och 40 minuter från Trysil.

– SkiStar Trysil Sälen Resort blir en del av satsningen mot den utländska marknaden i samband med öppningen av Scandinavian Mountains Airport. Vi kommer nu att kunna erbjuda skidåkning i ett område som spänner över två länder, allt med en Skandinavisk inramning och med direkt närhet till en internationell flygplats, säger Jonas Bauer, destinationschef SkiStar Sälen.

Gondolbanan får namnet TrySäl Express och blir den längsta i världen i sitt slag. Med totalt 430 gondoler och en kapacitet på 24 500 personer/timme kan SkiStars gäster enkelt ta sig mellan Sälen, Trysil och Scandinavian Mountains Airport. Utöver möjligheten att åka skidor och då transportera sig mellan Sälen och Trysil så kan TrySäl Express användas som transfer till och från Scandinavian Mountains Airport. Gästerna som ankommer flygplatsen kan lämna bagaget till separat bagageservice och ta gondolen direkt ut i skidbacken.

//Redaktionen