Nyheter

Lars Bergqvist: ”Alla borde skriva under”

Allt fler ansluter sig till uppropet mot machojargongen i byggbranschen som en grupp unga byggchefer drog igång. Bland de första att skriva under var Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna. <br></br> — Jag vill uppmana alla att skriva und

Skriv under uppropet – klicka här!

Samtidigt som uppropet presenterades i tidningen öppnades möjligheten att skriva under ett upprop på Byggvärldens hemsida. Redan efter två dagar hade över 100 personer skrivit under.

— Det känns verkligen jättekul! Det var förstås nervöst att gå ut på det här sättet, men jag har fått väldigt många positiva reaktioner. Även från många höga chefer i byggbranschen, säger Peter Walfridsson, entreprenadprojekterare på Glaslindberg, som tillsammans med fem kollegor från olika byggföretag i Malmötrakten som drog i gång uppropet mot machostilen.

— Det här är något vi saknat i byggbranschen, att någon går ut och säger ifrån rejält och drar igång upprop. Det är väldigt bra, säger Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna.

Han kommer att uppmana alla de närmare 14 000 byggcheferna som är anslutna till branschorganisationen att skriva under uppropet.
— Jag brinner för de här frågorna och har sett så många exempel på machojargong. Man brukar säga att jargongen är ”rå men hjärtlig”. Jag anser inte att den är hjärtlig, den är bara rå.

Lars Bergqvist betonar samtidigt att det här egentligen inte är en ”kvinnofråga”, utan något som berör alla som jobbar inom byggbranschen.
— Jag vet yngre killar som slutat på grund av den hårda jargongen, så det här är egentligen ingen könsfråga utan något som berör alla.
www.byggvarlden.sehar debattens vågor gått höga kring machostilen på byggarbetsplatser.

Allra snabbast att skriva under uppropet var John Ringström som är entreprenadingenjör vid NCC Constructions hotellbygge i Saltsjökvarn i Stockholm.

Har du märkt av en jargong som riskerar att skrämma bort kvinnor och andra minoriteter i byggbranschen?
— Vi har ganska många kvinnor på vår arbetsplats, så vi är rätt förskonade. Men jag vet att det förekommer. Sedan tycker jag det verkar vara vanligt att kvinnor tidigt väljer att gå över till beställarsidan i stället för att jobba inom produktionen, där risken är större för påhopp eller kränkande uttalanden.

Vad är det viktigaste man kan göra för att få stopp på machostilen?
— Att säga ifrån och vara tydlig med vad som är en bra nivå och vad som inte är okej, säger John Ringström.