Nyheter

LED-lampa stäms för överdrifter

Lamporna lyser inte så starkt och länge som utlovat. Nu stäms en tillverkare av lysdiodslampor för kraftiga överdrifter.

Den amerikanska myndigheten FTC, Federal Trade Commission, stämmer Lights of America, ett belysningsföretag i Kalifornien. Orsaken är att företagets lysdiodslampor inte håller vad de lovar i reklamen. Ljusstyrkan är betydligt svagare och livslängden kortare.

Det är första gången en lysdiodsleverantör stäms för felaktig marknadsföring av myndigheten, som motsvarar en kombination av svenska Konkurrensverket och Konsumentverket. Här är några exempel på löften som är FTC anser vara falska:

• En lysdiodslampa sades kunna ersätta en 40 watts glödlampa. Men ljusflödet var bara 74 lumen, att jämföra med cirka 400 lumen som en vanlig 40-wattare ger.

• En lysdiodlampa uppgavs ge 90 lumen, medan Lights of Americas egna tester visade att den bara gav 43 lumen.

• En annan lampa påstods ha en livslängd på 30 000 timmar. I själva verket hade den förlorat 80 procent av sitt ljusflöde efter bara 1 000 timmar.

Nu vill FTC stoppa företaget från att vilseleda konsumenter, något som sägs ha pågått sedan 2008. Dessutom ska personer som köpt felaktigt marknadsförda lampor få ekonomisk gottgörelse.

Lights of Americas lampor säljs av flera återförsäljare i USA. Även i Sverige är energisnåla lysdiodslampor en het trend. Allt fler tillverkare erbjuder ersättare till glödlamporna som nu stegvis fasas ut. Peter Bennich på Energimyndigheten ser en risk för att undermåliga lampor sprids även på den svenska marknaden.

— Det finns oseriösa tillverkare och importörer som lovar prestanda som det inte är säkert att lamporna uppfyller, säger han.

Hans råd till konsumenter är att fråga i affären hur de hanterar lampor som inte fungerar.

— Jag har själv som privatperson reklamerat två lampor. De var inköpta i en välsorterad belysningsbutik, som till sist gick med på att byta ut dem.

Han rekommenderar även professionella köpare av exempelvis vägbelysning att kräva ett större ansvar av säljaren.

— Det finns seriösa företag som är medvetna om problemet och ger garanti. Om lamporna går sönder i förtid byter leverantören ut dem. Det är en bra väg att gå, säger han.