Nyheter

Ledare: Här är Skanskas största problem

Skanska förbereder sig för sämre tider. Men byggbolagets största problem syns inte i några delårsrapporter.

Koncernchefen Johan Karlström och Hans Biörck, CFO, förklarade under en press— och analytikerträff på huvudkontoret i Solna hur Skanska agerar i kristider.

Resultatet är bra men framtiden osäker.

Det stora sorgebarnet är förstås bostadsmarknaden. Under tredje kvartalet såldes 125 bostäder (lägenheter och villor) jämfört med 231 samma kvartal förra året. Skanska startade under samma period byggen av 125 nya bostäder jämfört med 408 stycken tredje kvartalet året innan.

Enligt Johan Karlström startar Skanska nu inga bostadsprojekt. Tre olika projekt har avbrutits. Bättre att stoppa projekt medan tid finns, resonerar koncernchefen.

JM varslade 25 procent av personalen i samband med sin rapport. Från Skanskas sida kom inga lika dramatiska besked. Men ledningen måste visa marknaden handlingskraft. Och följande formulering finns på pränt i rapporten under vd-kommentarer:
”Vi går därför igenom samtliga våra verksamheter för att analysera hur stora anpassningar vi behöver göra avseende organisation och kostnadsstruktur för att möta en lägre affärsvolym.”

Skanskas problem handlar dock inte bara om ekonomi. Bland kostymer och snittar på huvudkontoret tog ingen upp vad jag ser som Skanskas största problem.

Skanska vill att företaget och branschen ska bli mer jämställt. Men tafsande kolleger och sextrakasserier är en beskrivning av verkligheten för två kvinnliga byggnadsarbetare på Skanska.

Deras anmälningar till JämO är upprörande läsning. För hur ska byggbranschen någonsin kunna bli jämställd när man börjar på en så oerhört låg nivå? När det är så illa att en kvinna anmäler att en manlig kollega tafsar blir jag förbannad.

Unga kvinnor på väg in i en mansdominerad bransch kommer att avskräckas. Andra kvinnor väljer andra yrken än byggjobb. Byggbranschen förblir ett gubbvälde. Det kommer inte att vara några moderna eller sunda arbetsplatser. Och det kommer inte att utveckla Skanska eller branschen.