Nyheter

Lehto växlar upp i Sverige

Thomas Perslund, vd Lehto Sverige.

En av Finlands största byggkoncerner, Lehto Group, ger sig nu in på den svenska marknaden på allvar. Företaget ska erbjuda bostäder och samhällsfastigheter som bygger på en hög grad av industrialisering.
– Lehtos koncept är unikt eftersom man tar det industriella tänkandet, kvaliteten och förutsägbarheten till en helt ny nivå, säger Thomas Perslund, nytillträdd vd för Lehto Sverige AB.

Huvudfokus för Lehto är att erbjuda högkvalitativa bostäder och samhällsfastigheter, gärna i träkonstruktion, till ett fast pris för hela processen från design, markarbete och genomförande till nyckeln i handen. Målgruppen för satsningen är framför allt kranskommuner utanför storstadskärnorna där behovet är stort att lösa både bostadsbrist och det ökande behovet av förskolor och äldreboenden.

Ansvarig för att leda satsningen i Sverige är nyutsedda vd:n Thomas Perslund, som precis tillträtt sin nya tjänst. Han har över 20 års erfarenhet från bygg- och fastighetsbranschen från både bolag och offentlig sektor i olika ledande befattningar på Friends Arena, NCC, Oscar Properties och Stockholm Stad.

– Jag kommer från beställarsidan och har länge funderat över varför byggprocessen varit så ineffektiv med så långa processer och där varje projekt ska vara unikt. För mig blir rollen på Lehto en möjlighet att bidra med mer innovation till en relativt konservativ bransch och våga tänka annorlunda i alla processer. Lehtos koncept är unikt eftersom man tar det industriella tänkandet, kvaliteten och förutsägbarheten till en helt ny nivå genom hela processen från en bit mark till färdig produkt, säger Thomas Perslund.

Lehtos koncept handlar om en kombination av fasta priser och korta byggtider, vilket bidrar till lägre kostnader. 80 procent av byggkostnaderna kan identifieras redan på ritbordet genom att företaget tar kontroll över projektet redan i designfasen.  I Finland har Lehto egen personal hela vägen, något som är målet även i Sverige så småningom.

Standardiserade designlösningar tillverkas sedan i företagets inomhusanläggningar, där varje detalj från köksluckor och fönster till minsta skruv är utvalda och anpassade för att fungera tillsammans. För kunderna innebär det ett enda avtal för hela processen och ett fast pris med överenskommet inflyttningsdatum.

–  Vi har kontroll på hela processen. Det som gör Lehto unika är att vi erbjuder beställaren ett avtal, där vi levererar allting, och till ett fast pris, berättar Thomas Perslund.

Det industriella byggandet har, enligt Thomas Perslund, kommit mycket längre i Finland.

– Man bygger mycket mer industrialiserat i Finland. I Sverige har vi hittills inte riktigt varit mogna att ta till oss det här tillvägagångssättet och ett av problemen är de ofta hårt styrda detaljplanerna som många gånger i slutändan blir för dyra och komplicerade att realisera. Här vill vi bidra med ett nytt tänk där man i större utsträckning från början kan ta kontroll över både kostnaden och projekttiden genom att använda beprövade processer och modeller, utan att göra avkall på estetik eller kvalitet. Den industrialiserade processen gör tvärtom att det blir färre överraskningar och en hög kvalitet ner på minsta detaljnivå.

Den sjunkande efterfrågan på nyproduktion i vissa storstadslän i Sverige är en annan utmaning.

– Vi ser så klart både möjligheter och risker. Men faktum är att det råder bostadsbrist i Sverige och inom det segment där vi verkar, prisvärda bostäder, äldreboenden och förskolor utanför storstäderna, ligger vi helt rätt.

Lehto Group:

  • Företaget har varit verksamt i olika bolagsnamn på den finska marknaden i över 20 år. 
  •  2016 noterades Lehto Group på den finska börsen.  
  •  Bolaget har haft en genomsnittlig tillväxt på dryga 40 procent de senaste tre åren.  
  •  Nettoomsättningen för 2018 var cirka 7,6 miljarder SEK. 
  • Har för närvarande 10 fabriker i Finland.