Nyheter

Lena undervisar Årets Byggchef

Att tala inför grupp är något alla ledare borde öva på. Därför är förstapriset i Årets byggchef en utbildning i retorik. Glöm inte att nominera din kandidat senast den 30 november!

Svenska chefer är generellt väldigt välorganiserade och välplanerande, men den kommunikativa förmågan kan höjas avsevärt.

Det menar Lena Ahlström, retorikpedagog, ledarutvecklare och grundare av Ledarstudion, ett utbildningsföretag som vill förena förmågan att skapa ett uttrycksfullt ledarskap med kompetensen att personligt leda en organisation i privat, offentlig och ideell verksamhet.

Att ha tydliga mål, att följa upp och att se resultat är något annat som svenska chefer är duktiga på. Drivkrafterna handlar om att nå mållinjen, utveckla verksamheten och kvalitén genom gruppen och redovisa fina resultat. Däremot brister det ofta i kommunikationen.
– Inte sällan blir budskapen luddiga, abstrakta och för få. De tar för givet att allt har kommunicerats, på rätt sätt och till rätt målgrupper. Förmågan att ge feedback och att bekräfta medarbetare kan också generellt bli avsevärt bättre, säger Lena Ahlström.

Byggcheferna, som står bakom Årets byggchef, har märkt att det finns ett behov av att utbilda chefer i retorik.
– Det är en konst att stå på scen och tala inför grupp, men det är en viktig del av ledarskapet. För många chefer är det här en svag punkt, säger Lars Bergqvist. Därför erbjuds vinnaren en utbildning på Ledarstudion.

Enligt Lena Ahlström, som drivit Ledarstudion sedan 2002 och som är en av landets mest anlitade och framgångsrika retorikpedagoger, kan alla lära sig att bli en bättre talare.

Hur får man medarbetarna att lyssna – och göra som man säger?
– Väck deras intresse! Att skapa ett begripligt och intressant budskap väcker alltid människors känslor. Att sedan locka människor till handlingskraft kräver en inspirerande kommunikationsstil. Den innefattar både förmågan att själv lyssna på medarbetarna, visa sin egen passion och formulera budskap på ett spännande och livfullt sätt. Detta gäller både innehåll, kroppsspråk och röst.

Hur bör en bra ledare vara?

– En storartad ledare är för mig närvarande, har kontakt med sina egna tankar och känslor samtidigt som personen hela tiden har kontakt med sina åhörare och tar in hur närvarande de är. Då går det inte att sitta med mobiler och lap-tops på möten och tro att man sänder ett intresse för de närvarande personerna. Det är för mig frånvaro.

– En person utan förmågan till ett personligt uttryck gör inga avtryck. Det är viktigt att kunna upplevas trovärdig och autentisk. Ingen kommer ihåg vad som sägs, eller ens lyssnar på chefer som inte har utvecklat sin kommunikativa förmåga. Retorik handlar om konsten att övertyga genom ”att alltid vara intressantare än åhörarnas egna tankar”,  eftersom vi inte kan tänka två tankar samtidigt. Då stannar närvaron i rummet och man kan höra en knappnål falla.

Vad lär man sig på en utbildning hos er?
– På Ledarstudion får deltagarna en möjlighet att få syn på sig själva. Eftersom alla program till hundra procent utgår från varje deltagares möjlighet att finna sin fulla kommunikativa potential och bredda sin palett av olika uttryck är varje träningstillfälle en utmaning för var och en.

Lenas tre bästa tips för att bli en bättre talare:

§  Tänk på att öppna ditt sinne – med öppenhet skapas kontakt både med sig själv och med andra.

§  Tänk på att lyssna på de som är omkring dig innan du själv ger uttryck för dina åsikter. Det kan finnas fler förklaringar och idéer.

§  Formulera din passion och definiera dina drivkrafter – så förstår du hur du får energi och vad du sänder omedvetet.

Så här tyckte vi om retorikprogrammet:
– Jag blev mer lyhörd och medveten om hur jag uppfattas av andra efter att ha gått utbildningen. Jag har också hittat rätt verktyg för att hantera olika möten med olika människor.
– Det vanligaste misstaget som chefer gör är att inte känna sin omgivning, att köra på och glömma medkänslan. En bra chef stärker och utvecklar, inte tvärtom.
(Magnus Rudén, Årets byggchef 2011, affärsområdeschef Wäst-Bygg)

– Det var ett fantastiskt program. Jag blev verkligen inspirerad och kände mig upplyft varje gång jag gick därifrån.
(Sofia Edoff, Årets Byggchef 2012, inköpskoordinator NCC)

– Den här utbildningen är väldigt självutvecklande. Man får exempelvis göra analyser för att lära känna sig själv. Man får också lära sig att berätta en story istället för att gömma sig bakom powerpoint-presentationer.
(Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna)

Information om hur du nominerar din kandidat hittar du här.

Susanne Bengtsson
[email protected]