Nyheter

Levererar moduler för operationssalar

De flyttbara och tillfälliga operationssalarna byggs som moduler i fabriken i Emtunga. Foto: Swedish Modules.

Flyttbara operationssalar är lösningen när Karlskoga lasarett bygger om.

Swedish Modules har fått en beställning på tre operationssalar från Region Örebro län.

– Det är första gången som modulära operationssalar driftsätts i Sverige, säger företagets vd Mats Stoltz.

Karlskoga lasarett ska byggas om. För att kunna driva verksamheten och fortsätta med operationer med ominskad styrka har Region Örebro län tecknat ett tvåårigt hyresavtal med Swedish Modules på tre kompletta, flyttbara operationssalar, inklusive inredning.

Tre stycken operationssalar är nu under produktion i fabriken i Emtunga. Modulerna är 4.20 meter breda och höga, samt cirka 8 meter långa.

– Vi bygger med ett stålchassi. Vi färdigställer operationssalarna till 90-95 procent i fabrik, vilket ger en kort etableringstid på plats, säger Mats Stoltz, vd för Swedish Modules, som har stor erfarenhet av renrumsteknik och som bygger moduler för läkemedelsindustrin men också bostäder till oljeplattformar.

Den stora utmaningen är just renhetskraven.

– Denna typ av högteknologisk miljö ställer stora krav på ventilation och driftssäkerhet. Vi måste hålla samma renhetskrav som i platsbyggda sjukhus. Det ställer stora krav på ventilation, material och byggteknik. Det är första gången som modulära operationssalar driftsätts i Sverige.

Karlskoga lasarett som utför ungefär 3200 operationer per år kommer att utöka med en operationsdag i veckan för att kompensera för att de under ombyggnaden har tillgång till en operationssal mindre än normalt.

– Vi tittade på platsbyggda alternativ och insåg snabbt fördelarna med flyttbara, modulära operationssalar som snabbt var i drift och sedan kunde flyttas istället för att rivas efter ombyggnaden, säger Margita Larsson Projektledare på Region Örebro län.

I början av november kommer de färdiga modulerna att transporteras till Karlskoga lasarett och den 7 december ska operationssalarna vara i drift.

 

FAKTA

Swedish Modules AB levererar modulärt byggande inom en rad olika segment såsom Offshore, Energi & IT och inom kliniska miljöer.

Verksamheten ligger i Emtunga i Västergötland och har 40 anställda.

Swedish Modules är ett helägt dotterbolag till Stenhaga Invest AB.