Nyheter

Liften välte – nu <br/> fälls platschefen

Golvhålen orsakade en olycka men fylldes inte igen. Sen välte en saxlift och föraren skadades. Nu fälls platschefen och vd:n för arbetsmiljöbrott.

Sommaren 2007 välte en saxlift på bygget för Coops stormarknad i Karlshamn. Elektrikern, som körde saxliften, föll fem meter och bröt båda handlederna och skadade huvudet.

Att saxliften välte berodde på att det fanns hål i det nygjutna golvet. En likadan olycka hade inträffat två månader tidigare.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg åtalade den samordningsansvarige, som var platschef på John Svensson Byggnadsfirma AB, och den verkställande direktören på Elinstallationer i Karlshamn AB, där elektrikern var anställd, för arbetsmiljöbrott. Dessutom yrkade hon att företagen skulle få betala 500 000 kronor var i företagsbot.

De båda åtalade förnekade brott.

Blekinge tingsrätt anser de båda åtalade inte hade gjort de riskbedömningar som hade behövts. De följde inte heller upp beslutet efter den första olyckan, att golvhålen skulle fyllas igen. Platschefen borde också ha sett till att hålla elfirman underrättad.

För detta arbetsmiljöbrott döms de till 60 dagsböter var. Tingsrätten beslutar också att företagen ska betala 300 000 kronor var i företagsbot.