Nordbygg

Lila byggbod symbol för inkludering

Lila byggbod
Maria Senkerik och Emma Wändell på Cramo. Foto: Susanne Bengtsson

Tillgänglighet, avskildhet och trivsel är några av nyckelorden när Cramo med små medel anpassat en standardbod till att bli en mer attraktiv och funktionell arbetsplats.

Den lila byggboden är en symbol för inkludering i branschen, säger Sandra ”Bygg-Sandra” Mobaraki som tillsammans med Cramo och Nordbygg skapat framtidens jämställda byggbod.

På Nordbygg kan besökarna kliva in i Cramos lilamålade byggbod på entrétorget. Gardiner i fönstren, blommor, odlingslådor och färgglada möbler get ett hemtrevligt intryck. Ljudabsorbenter på väggarna ger en tystare miljö i fikarummet.

Att byggboden målats lila har ett symbolvärde i sig

-Lila är inspirationens och innovationens färg, förklarar Bygg-Sandra, bygginspiratör i byggbranschen.

Omklädningsrum med skjutdörr

Omklädningsrummet har försetts med skjutdörr så att alla som byter om ska kunna stänga om sig. Dessutom finns en låda med mensskydd, där en del av förtjänsten går till Tjejzonen.

-Alla, oavsett kvinna eller man, ska kunna känna sig trygga och bekväma när de byter om, säger Emma Wändell, produktområdeschef för bod, hissar och säkerhet på Cramo.

En handikappramp leder in till boden.

-Det är viktigt att belysa tillgänglighetsfrågan.

Med enkla medel som textil, blommor och möbler, går det att få en ombonad känsla, menar Maria Senkerik och Emma Wändell på Cramo.
Foto: Susanne Bengtsson

Syftet med den lila byggboden är att visa hur man med små medel kan anpassa en helt vanlig byggbod på 20 kvadratmeter till en mer jämställt och inkluderande arbetsplats.

-Just en sådan här lila byggbod har vi inte levererat än, men Cramo kundanpassar alla bodar efter önskemål. Skjutdörrar har flera redan valt som standard, säger Emma Wändell.

Kunden kan också inreda själva med små medel.

Många timmar i byggboden

-Det gäller att tänka till och få till en trivsam arbetsmiljö. Ute i produktionen tillbringar man mycket tid i byggbodar, vissa projekt pågår i flera år och då vill man ha en trevlig arbetsplats. En utmaning är att det ofta ska gå fort när ett projekt ska igång och då tänker man mer praktiskt, säger Maria Senkerik, kundansvarig på Cramo.

– Men man behöver inte göra det för komplicerat, med små medel kommer man långt, säger Sandra Mobaraki.

Sandra ”Bygg-Sandra” Mobaraki har tagit initiativet till den lila byggboden som är en symbol för inkludering i branschen.