Nyheter

Linan lossnade vid gruvolycka

Linan som höll uppe hisskorgen släppte. Därför störtade korgen med de två männen. Det visar en första utredning av olycksplatsen.

NCC:s och LKAB:s utredare sökte under onsdagen efter orsaken till gruvolyckan i malmberget som kostade två män livet.

– Låsanordningen fanns där, en kil som håller fast linan, men linan hade lossnat ändå. Den hade rullat upp sig på något vis, vi vet inte hur det har gått till, säger Roger Ekman, regionchef för NCC till TT.

Polisen, Arbetsmiljöverket, NCC och LKAB kommer att gå vidare med en fördjupad teknisk undersökning av mobilkranen och den utrustning som användes vid olyckan.

– Det kommer att ta tid innan vi kan fastslå orsaken, säger miljöåklagare Stig Andersson som leder förundersökningen om olyckan till TT.

Mobilkranens förare chockades svårt och fördes till sjukhus. Utredarna har förhoppningar om att han ska kunna bidra med information om vad som hänt. Han hade radiokontakt med de två männen i hisskorgen men man vet ännu inte om de hade kontakt i samband med olyckan.

Olyckan inträffade när ett schakt skulle inspekteras. En 52-årig man och hans 21-årige son stod i hisskorgen som störtade. De arbetade åt en underentreprenör till NCC som bygger den nya huvudnivån.

Arbetet ligger nere och under onsdagen hölls en tyst minut för de omkomna.