Nyheter

Lindbäcks första uppdrag i Kirunas nya stadskärna

Nya Kiruna centrum, kvarter 7,8 och 9. Bild: Tirsén & Aili Arkitekter

Stadsomvandlingen i Kiruna är i full gång och nyligen blev det klart att Lindbäcks, på uppdrag av Nåiden Bygg, ska uppföra 181 bostäder i nya centrum.
Uppdraget i Kiruna innebär att Lindbäcks hittills har kontrakt på 700 bostäder i stadsomvandlingsprojekten Malmberget/Gällivare och Kiruna.

Förflyttningen av Kiruna stad har pågått några år och det nya centrumet växer fram cirka tre kilometer öster om den gamla stadskärnan.
Stadshuset var först ut att färdigställas och runt omkring pågår flera byggen, bland annat nya kulturhuset, handelslokaler och bostäder.

Kvarter 7, 8 och 9 i nya Kiruna centrum består av gallerior, lokaler, kontor, garage och bostäder där Lindbäcks kommer att leverera en del av bostäderna.
Lindbäcks har fått uppdraget av Nåiden Bygg att uppföra 181 bostäder.

– Det är roligt att vi får kliva in och vara med i utvecklingen av staden. Eftersom vi är ett norrlandsföretag känns det extra bra att få vara med och bygga upp något här, säger Ellen Bäckman, projektutvecklare på Lindbäcks.

Nåiden uppför kvarteren genom ett samverkansprojekt tillsammans med byggherren LKAB. Kvarteren byggs som ersättning av kvarter som rivs och i slutändan är det Kirunabostäder som kommer att äga och förvalta fastigheterna.

Planen är att leverera de första bostäderna till de nya kvarteren i årsskiftet 2020/2021. Färdigställande av kvarteren är planerat till slutet av 2022.

Det är Lindbäcks första uppdrag i nya stadskärnan och bostäderna, från ett rum och kök till fyra rum och kök, kommer att produceras i någon av deras fabriker i Piteå.

På den nya fabriken som invigdes under slutet 2017 har produktionen successivt trappats upp och totalt produceras cirka 1 800 lägenheter per år i de två fabrikerna.

Uppdraget i Kiruna innebär att Lindbäcks totalt är uppe i leverans av 700 bostäder till Malmberget/Gällivare och Kiruna. Vissa är pågående byggen och andra har planerad byggstart i höst.

– Vi har fått förtroendet att bygga flertalet bostäder av våra kunder i norr, vilket vi är stolta över. Vi har haft en bra och konstruktiv dialog i alla projekt och nu ser vi fram emot att få fortsätta leverera våra industriellt producerade bostäder i trä till Kiruna, säger Ellen Bäckman.