Nyheter

Linus koja kräver bygglov

På en skogstomt i Sölvesborg, inne bland ekarna, finns det en stor koja. En väldigt stor koja. Så stor att kommunen reagerat. Bygglov måste sökas.

När Linus Nilsson var cirka 15 år gammal började han bygga på en koja. Han nöjde sig först tre år senare. Då var kojan 22 meter hög med sju våningar. Kojan döptes passande nog till LN Tower.
— Han har använt mer än 20 000 spikar och 15 000 skruvar. Under flera år önskade han sig bara sådant i julklapp, berättar Anders Nilsson, Linus pappa.

Linus Nilsson har nu blivit 20 år och gör i lumpen. Byggvärlden får därför inte tag på honom men pappa Anders berättar om sin sons byggintresse.
— Redan som barn började han bygga kojor. Till slut hade vi en hel kojstad i trädgården med över 20 kojor. Nu har alla utom den här rivits eftersom en del började ruttna, säger han.
Och hur tänker du som förälder när hela tomten svämmar över av kojor?
— Det är kul. Han har varit målinriktad.

För att bygga LN Tower har Linus Nilsson använt kasserade plankor från lokala byggfirmor. Grövre plankor kommer från ställningsbyggen och fönstren från rivningshus. Största delen består av emballagevirke. Efter att lokala medier uppmärksammat kojan reagerade dock Sölvesborgs kommun. Efter att tjänstemän besökt kojan har man meddelat familjen att kojan är att betrakta som en byggnad och att byggnadslov behövs. Vilket kan bli dyrt, enligt Anders Nilsson.
— Att söka bygglov i efterhand kostar extra mycket. Det är bara att hoppas att kommunen är snäll och inte ger oss en allt för hög straffavgift.