Nyheter

Liseberg storsatsar på miljardbygge med hotell

 Liseberg i Göteborg har över tre miljoner besökare per år och nu planerar de en rejäl utbyggnad med både en vattenpark inomhus, hotell och en temarestaurang. 1,9 miljarder kronor kommer att göra att nöjesparken säkrar sin plats som störst i Sverige.

Liseberg AB driver nöjesparken Liseberg som ägs av Göteborgs kommun. Nöjesparken invigdes i samband med Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 och om den nya jättesatsningen går enligt planerna kommer utbyggnaden att vara klar 2021, två år innan hundraårsjubileet.

Redan idag är Liseberg den största nöjesparken i hela landet, både till yta, antal attraktioner och antal besökare men satsningen kommer att innebära att nöjesparken får en längre säsong.  Sommarsäsongen är idag mellan april och oktober och avlöses sedan av Halloween på Liseberg och sist på året Jul på Liseberg. Med de nya planerna kommer det att vara full fart hela året.
Förstudier och planritningar finns klara.  Vattenparken får en totalyta på 17 108 kvm (inomhus) med en kapacitet för 2 800 samtida gäster. Det blir 8 upplevelsepooler, 10 vattenrutschkanor, 2 vattenlekplatser, relaxområden och en restaurang med 400 sittplatser.

– Sett uppifrån ser hotellet ut som en stjärna och den totala ytan för boendet är 30 660 kvm. Vi har planerat för 453 rum, alla med 4-6 bäddar. Det kommer finnas en bufférestaurang med 550 sittplatser, en temarestaurang med 250 sittplatser och en takbistro med 150 sittplatser. Det blir en mindre mötes- och eventanläggning på 1 350 kvm och en mindre spa-anläggning, berättar Katarina Warnström som är Lisebergs PR Chef.
Så ser planerna ut i dagsläget.

– Men ingenting är slutgiltigt bestämt. Nästa steg i processen är att frågan ska upp i kommunfullmäktige i början av nästa år.

Av: Annika Rådlund