Nyheter

Liten byggherre <br></br> bygger billigast

De små byggherrarna bygger de billigaste bostäderna. Ett litet byggherreföretag bygger 20 procent billigare än en av Sveriges byggjättar. Det visar en unik jämförelse av byggkostnader som KTH har gjort.

Docent Kurt Psilander vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm har detaljstuderat byggkostnaderna för två bostadsbyggen; det ena byggs av ett av landets största byggföretag, det andra av en liten byggherre. Företagen är anonyma. Den stora byggherren byggde för 19 300 kronor per kvadratmeter, medan den lilla byggde för 15 600 per kvadratmeter. Mer än 20 procent billigare.

Fingranskningen visar att kostnadsbesparingen främst skett under projekteringen. I 40 av 45 aktiviteter under planeringen var den lilla byggherren effektivare.

De små byggherrarna motbevisar även påståendet att det inte är lönsamt att bygga hyresrätter. Kurt Psilander har granskat 16 små byggherrar som alla lyckats bygga med lönsamhet.
— De byggde samtliga hyresrätter, och ingen av dem hade några som helst bekymmer att uppnå vinst under första åren inom ramen för bruksvärdeshyran, säger han till Sveriges Radio.