Lundalag segrade i Teknik-SM

Lundalag segrade i Teknik-SM
Över 400 studenter från 15 olika lärosäten deltog i årets upplaga av Teknik-SM. Vinnarlaget kom från Lunds tekniska högskola.
För femte gången kan Lund titulera sig Svenska Mästare i Framtida Teknik. Det står klart efter måndagens final då Lunds tekniska högskola besegrade KTH samt förra årets segrare Chalmers.

Uppgifterna i tävlingen har varierat och bestått av både praktiska och teoretiska moment.

– Lagen fick bygga torn av pasta och lim, konstruera balkar i choklad samt komma med lösningar till ett verkligt case. Det gällde att föreslå en bättre konstruktion för de vattentankar som Ingenjörer utan gränser bygger i Tanzania, berättar Lisa Bondesson, projektledare på Sveriges ingenjörer.

Jonatan Adolfsson, lagledare i det segrande Lundalaget Hilberts paradox, var nöjd med segern.

– Det här är en prestigetävling i studentkretsar. Just konstruktionsmomenten var inte vår starka sida, men det gick vägen ändå, säger Jonatan som läser teknisk fysik på Lunds tekniska högskola.

Förstapriset är en resa till Tanzania, där segrarna får vara med och testa de nya konstruktionerna för vattentankarna. Priset delades ut på segerfesten som hölls i den oöppnade Norra länken-tunneln i Stockholm.

Över 400 studenter från 15 olika lärosäten deltog i årets upplaga av Teknik-SM, och det är femte gången som ett Lundalag vinner. Senast var 2010, dessförinnan 2009, 2004 och 2003.

Teknik-SM instiftades år 2000 och arrangeras av Sveriges Ingenjörer i samarbete med bland andra Ingenjörer utan gränser, Womenengineer, IVA och Ny Teknik. I år deltog mer än 400 studenter på 15 högskolor och universitet.

Här är slutresultatet efter årets final i Teknik-SM:

1) Hilberts paradox, Lunds tekniska högskola (Jonatan Adolfsson, Björn Linse och Sebastian Svensson)

2) Dövske, Chalmers tekniska högskola (Rickard Lundmark, Philippe Klintefelt-Collet och Axel Radnäs)

3) De Tre Vännerna och Olle, Kungliga tekniska högskolan (Oscar Mickelin, Joakim Sjunnebo och Niclas Hoglund)