Nyheter

Lustiga husen

Slut på idéer inför kommande byggprojekt? Kanske kan Byggvärlden hjälpa dig med en titt på en rallybetonad och en stympad byggnad, samt ett hus med vinden stadigt i myllan.

Klackarna i… golvet?

Trött på den vanliga prefab-villan? Låt dig inspireras av snickaren Krzysztof Szczyszka och få en ovanlig markkontakt.

Varför låta sig begränsas av traditioner? Det tycks den polske snickaren Krzysztof Szczyszka ha tänkt när han nyligen uppförde sitt drömhus på den tyska ön Usedom. Huset, och alla möblerna, är helt enkelt, upp och ner.

I sanningens namn är huset inte ett bostadshus, utan ingår i konstprojektet Die Welt steht Kopf, alltså världen står på huvudet.
Huset ska användas som en utställningslokal, skriver den brittiska tidningen The Sun.

Schumi-skrapan – ett rejs mot himlen

Har du pengar, mycket pengar och älskar formel 1? Kanske är det dags att flytta till Abu Dhabi. Här kan du snart bo i skyskrapan Michael Schumacher.

Michael Schumacher vann 52 Grand Prix-lopp under sin karriär, som avslutades 2004. Med det är han den mest framgångsrika formel 1-föraren genom tiderna. Så stor är han i vissa kretsar att han nu gör avtryck i arkitekturen.

Eller vad sägs om en skyskrapa med namnet Michael Schumacher World Champion Tower? Huset ska nu byggas i Förenade Arabemiraten rapporterar Dagens Industri.

240 meter hög ska skyskrapan bli och beräknas kosta nästan 4 miljarder kronor att bygga. Föga överraskande är det bara lönt att försöka sig på ett lägenhetsköp om plånboken är väldigt tjock. Lyxigast är lägenheterna i botten eftersom de inkluderar privata kajplatser för de boendes lyxjachter.

Motsvarande kändisbyggnader i Norden är svåra att hitta. Eller vad sägs om det mest spektakulära exemplet på senare år: Lordi-torget i Rovaniemi, döpt efter de finska monsterrockarna som vann Schlager-EM 2006. Inte lyxigt kanske men pittoreskt med den tillhörande restaurangen Lordi’s Rocktaurant.

Bodelning i Kambodja

En del har svårare att skiljas från ett hus än andra. Det har ett gammalt par, och inte minst ett hus i Kambodja erfarit.

När det gamla paret bestämde sig för att skiljas efter 40 år tillsammans hade de exceptionellt svårt att skiljas, inte från varandra utan från sitt gemensamma hus. Lösningen: att såga huset i två delar, rapporterar The Phnom Penh Post.

Paret, som bor i byn Cheach norr om huvudstaden Phnom Penh, började bråka efter att mannen blivit missnöjd med hur hans hustru tagit hand om honom när han varit sjuk. Kvinnan å sin sida, hade tvingats betala mannens mediciner under hans sjukdom.
— Tack vare att han nu flyttat så slipper hon det, säger byns kommunalråd Vorng Mong till tidningen Phnom Penh Post.

Kvinnan bor nu kvar på den ursprungliga tomten medan mannen tog sin del av huset och flyttade till sina föräldrar på andra sidan av byn.