Nyheter

Lyckad jämställdhetssatsning – lockade 2 400 kvinnor  

Över 2 000 kvinnor sökte sig till programmet Byggåret. Foto: Peab
Över 2 000 kvinnor sökte sig till programmet Byggåret. Foto: Peab

Peabs nya lärlingsprogram enbart för kvinnor gav stort gensvar. 2 400 kandidater sökte sig till programmet.
Det visar tydligt på ett ökat intresse bland kvinnor för byggbranschen, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.

Peab lanserade lärlingsprogrammet Byggåret i februari – en satsning på 30 miljoner kronor – och nu inleds själva rekryteringen.  

– Det här är ju en fantastisk siffra och långt över våra förväntningar, säger Stefan Danielsson.

Väcka intresse bland kvinnor

Syftet med programmet är att väcka intresset bland kvinnor för yrket som byggnadsarbetare. Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår för de kvinnor som vill testa något nytt. Programmet är rikstäckande och kommer att genomföras på följande orter: Kiruna, Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Hudiksvall, Västerås, Stockholm, Örebro, Nyköping, Norrköping, Linköping, Jönköping, Uddevalla, Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö och Helsingborg. Totalt handlar det om omkring 50 lärlingsplatser.

”Dra vårt strå till stacken”

– Att intresset för att gå Byggåret blev så stort visar så tydligt att det finns ett stort behov av fler lärlingsplatser i branschen och det känns fantastiskt att vi på Peab kan dra vårt strå till stacken för att komma en bit på vägen till en mer jämställd byggbransch. Vi hoppas så klart också att de som inte får en plats på Byggåret i år kan söka sig till någon av våra branschkollegor, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.

Start i september

När deltagarna avslutar Byggåret har de genomgått sin grundutbildning med både teori och praktik. De kan därefter arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare.  

Byggåret startar i september 2023.