Nyheter

Lyckad väg tillbaka efter sjukskrivning

Jonni Petersen fick chansen att skola om sig till fastighetsskötare.

Han jobbade med sitt drömyrke som murare och plattsättare men domningar i händerna tvingade honom att sjukskriva sig. Med hjälp från Galaxen Bygg har Jonni Petersen lyckats sadla om och hitta arbetsglädjen igen.

Byggbranschen är hårt drabbad av arbetsskador och det finns ett stort behov av rehabilitering och möjlighet till omskolning. För närvarade omfattas närmare 2000 personer av någon from av stöd från Galaxen Bygg. Det enda som krävs för att man ska ha möjlighet att söka hjälp är att man kommer från byggbranschen och att man har en dokumenterad funktionsnedsättning. För Jonni Petersens kom problemen smygande och han valde i det längsta att inte lyssna på kroppens signaler. 

– Jag vaknade på nätterna och kände att det domnade i fingrarna. De undersökte mig för karpaltunnelsyndrom men de hittade inget fel så jag återgick till att jobba. Det var först när jag blev uppringd av en kirurg från miljömedicin som jag förstod allvaret. När han hörde att jag fortsatt jobba sjukskrev han mig direkt. Jag har fått permanenta nervskador i fingrarna av att ha jobbat med vibrationsverktyg. Det läker aldrig men med nya arbetsuppgifter kan jag jobba ändå, säger han. 

Han kom i kontakt med Galaxen Bygg tack vare sin ombudsman inom facket. Efter ett besök hos en handlingsläggare på Galaxen Bygg lade man upp en handlingsplan för att komma igång med rehabiliteringen. Han fick först och främst hjälp med att komma över den mentala blockeringen som skadan orsakat. 

– För mig var det väldigt viktig att få stöd så att jag vågade vända mig ut till arbetsmarknaden igen trots att jag var trasig. Själv tyckte jag att jag var värdelös. Jag trivdes jättebra med mitt tidigare jobb men tvingades att tänka om, fortsätter han.

Jonni var mycket aktiv själv i sökandet efter en arbetsplats där han kunde få jobba under sin rehabilitering. Redan tre månader efter att han blev sjukskriven fick han napp och började jobba som fastighetsskötare. 

– Det är ett väldigt roligt och omväxlande jobb. Du vet inte på morgonen vad som kommer hända under dagen och jag har nytta av mina tidigare erfarenheter. Nu jobbar jag med hantverkare som till exempel plattsättare. Det är en klar fördel när man varit verksam tidigare med samma saker själv, säger Jonni.

Han har dessutom fått chansen att vidareutbilda sig och jobbar idag med brandskydd. Han hjälper bostadsrättsföreningar och fastighetsförvaltare och ger tips och råd när de ska installera brandskydd och utför även besiktningar. 

– Jag jobbar fortfarande som fastighetssköterare och skadan har inte läkt. Men med de nya arbetsuppgifterna behöver jag inte använda kroppen lika mycket och om det är något skåp eller liknade som ska skruvas upp så får jag ta hjälp av andra i företaget, säger han.  

När arbetsgivaren anställer någon genom Galaxen Bygg får de ett lönebidrag som beslutas av Arbetsförmedlingen. Lönebidraget ska kompensera den nedsatta arbetsförmågan i relation till arbetets krav. 

– Lönebidraget är helt individanpassat och ser olika ut beroende på vilken funktionsnedsättning man lider av. Det täcker aldrig hela insatsen som arbetsgivaren behöver göra. Det är viktigt att arbetsgivaren är beredd att ställa upp om det ska bli en lyckad rehabilitering, säger Lotta Cohen, handläggare på Galaxen Bygg i Uppsala. 

Galaxen Bygg AB är ett icke vinstdrivande företag som ägs gemensamt av Bravida, JM, NCC, Måleriföretagen i Sverige, Peab, Skanska och Sveriges Byggindustrier. Dessutom har de ett samarbetsavtal med Glasbranschföreningen. 

Målet med rehabiliteringen är att arbetstagaren ska återvända till ett arbete utan lönestöd. Galaxen Bygg finns med som stöd om en person av någon anledning inte kan vara kvar i anställning när lönestödet tar slut.

– Behovet är väldigt stort. Även om mycket blivit bättre när det gäller arbetsmiljö och inställningen ute på arbetsplatserna är det generellt så att folk går alldeles för länge med sina skador innan de söker hjälp. Om jag bara fick önska en sak så är det att man började dagen med en uppvärmning ute på byggena för att förebygga skador, säger Lotta Cohen. 

För Jonni Petersens del har kontakten med Galaxen Bygg inneburit en nystart i yrkeslivet. 

– Det har varit ett ovärderligt stöd och jag ser ljust på framtiden. Med mina nya arbetsuppgifter kommer jag kunna återgå till en tjänst utan lönebidrag, säger han. 

FAKTA:

  • 2018 avslutade 200 personer sin anställning tack vare lyckade rehabiliteringar (vidare till ordinarie anställning eller ålderspension).
  • Under året fick man in 889 anmälningar av personer som behöver arbetsplatsförlagd rehabilitering. Man genomförde 637 nyanställningar och vid årets slut hade 1759 personer anställning med lönebidrag via Galaxen Bygg.
  • Galaxen Bygg skapar också möjligheter till ett arbetsliv inom byggbranschen för nyanlända och långtidsarbetslösa. De matchar kompetensen hos nyanlända och långtidsarbetslösa till behoven hos arbetsgivare. Denna verksamhet bedrivs i Stockholm, Göteborg och Malmö från 2018.
Text: Samuel Karlsson