Nyheter

Lysande idé för vägarbetare

Med en lysande ring på hjälmen syns vägarbetaren på 400 meters håll. Foto: Skanska.

På Skanska i USA har man utvecklat en lysande idé för vägarbetare.

Men en ”’säkerhetsgloria” på hjälmen blir vägarbetaren synlig fån minst 400 meters håll, vilket bidrar till att reducera risken för olyckor vid motorvägsbyggen.

The Halo Light är utvecklad både för att se och att synas i mörkret. En lysande ring som man fäster på sin hjälm gör det möjligt att synas i alla riktningar och på långt avstånd – upp till 400 meter.

– Den unika designen av Halo Light fångar förarnas uppmärksamhet i god tid och gör dem uppmärksamma på förekomsten av enskilda vägarbetare, säger Lade Brook Brookshire, vice vd på Skanska USA Civil, på Skanska US hemsida.

Utöver att blir mer synlig för bilister minskar ”säkerhetsglorian” också risken får att snubbla, halka eller ramla eftersom arbetaren hela tiden bär ljuset med sig. Den fungerar också som ”skrivbordslampa” när man exempelvis ska läsa ritningar i mörkret.

Lampan använder en 12-timmars laddningsbart batteri.

Skanska har varit delaktiga i att utveckla och testa produkten, och var den första amerikanska entreprenören att  ta den i bruk. Nu pågår en utvärdering av Halo Light och hur den kan användas för att förbättra säkerheten även i andra länder där Skanska är verksamma.

– Vi håller på att ta fram en CE-certifiering eftersom det är olika system för USA och EU, säger Annika Svensson, presskontakt på Skanska.