Nyheter

Lysande utsikter i mörkret

Känns höstmörkret betungande? Åk då till Malmö eller Uppsala — där pågår två lysande utställningar mot höstdeppigheten.

Nu börjar den mörka tiden när man helst sitter inne och kurar istället för att hänga ute på gator och torg. Helt fel, tycker såväl Malmö och Uppsala — till sin hjälp tar städerna spektakulära ljusinstallationer som ska bjuda på skönhet, nya perspektiv på hur stadsmiljöer i mörker kan te sig samt hälsosamma promenader.

Malmös ljusutställning by Light är förlagt till Slottsparken som lyses upp under de kommande tio dagarna. Den vanliga belysningen är nedsläckt — istället har nio inbjudna ljusdesigners och belysningsföretag ljussatt parken på ett nytt sätt.

På Malmöhus fasader visas en färgsprakande multimediashow som illustrerar slottets historia från 1400-talet och in i framtiden. Tolv konstnärer har i sin tur fritt fått skapa ljusinstallationer. Flytande matta, simmande hjärtan, en morsetalande mölla och en slokande gatlykta tillhör det som kan träffas på under en promenad i Slottsparken.

I Uppsala invigs i sin tur ljusfestivalen ”Allt ljus på Uppsala” anordnad av kommunen tillsammans med Vi i Stan/Uppsala City. Under den närmsta månaden kommer ett tjugotal platser i Uppsala att lysas upp på ett spektakulärt sätt.

Tanken är att invånarna under november ska kunna följa en 4,5 kilometer lång promenadslinga genom centrala Uppsala. På vägen kan man bland annat passera Linneträdgården som kommer att lysas upp från mörk höst till en modern tolkning av en blommande trädgård — eller uppleva diskoteksbelysning på den trånga Klostergatan. Eller se hur vattenfontänen på Vaksala Torg förvandlas till en värmande brasa.

Tanken med ljusfestivalen är även att visa fram möjligheterna med nyare energisnål teknik. Bland annat visas nya sätt att använda energisnåla lysdioder, LED, och rörelsestyrda detektorer. Bland annat så tänds ljusdioder längs med bron Eddaspången i takt med cyklisternas framfart.

— Syftet är att få såväl allmänheten som kommunen och fastighetsförtagen att tänka i nya banor kring hur det går att belysa byggnader, säger projektledare Karin Åkerblom.

Hon tror att det konstnärliga bildspelet på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva samt den skiftande ljussättningen av Universitetshuset är det som kommer att väcka mest uppmärksamhet.