Nyheter

Lyxhotellet med svalkande stränder

Världens första konstkylda strand ska byggas intill det blivande lyxhotellet Palazzo Versace i Dubai. Hotellet som ska stå färdigt i början av 2010 hoppas locka de allra rikaste i världen.

Solens strålar är väl värmande i Dubai. För att råda bot på problemet med heta stränder som skållar de solbadandes fötter ska Palazzo Versace när det står klart kunna locka med kylda stränder. Dessutom ska stora blåssystem skapa bekväma fläktar för de badsugna gästerna.

Hotellet hoppas locka till sig Dubais jetset och besökande världskändisar och kommer därmed att konkurrera med lyxhotellet Burj Al Arab, världens första sjustjärniga hotell.

Under sanden kommer ett nät av kylledningar se till att hålla sandytan vid en behaglig temperatur i den stekande solen. Kylsystemet och dess styrsystem ska installeras av det brittiska byggkonsultföretaget Hyder Consulting.

De tio våningar höga hotellet kommer att rymma 213 rum och 169 lägenheter.

Hotellet är det andra i en större satsning på extravaganta hotell världen över i ett samarbete mellan modehuset Versace och Emirates Investments Group. Det första hotellet byggdes på Guldkusten i Queensland i Australien i ett samarbete med Sunland Group. Ytterligare 15 liknande lyxhotell är planerade, varav ett av dem troligen kommer att ligga i Paris.

Satsningen kritiseras av miljöorganisationer vilka menar att konstkylda stränder är ett energislöseri som bidrar till den globala uppvärmningen. Omkring 60 procent av Dubais energiförbrukning går till luftkonditionering.