Nyheter

M: gynna höga hus

Moderaterna i Stockholm vill skapa en bonus för att gynna byggandet av höghus. ”Vår tid måste tillåtas göra avtryck i stadsbilden”, slår partiet fast i en ny rapport.

— Vi vill införa en ”skyskrapebonus” där staden bjuder på tomträttsavgälden över en viss våning, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M) till Svenska Dagbladet.

Det är i rapporten ”Ett mer dynamiskt Stockholm” som Moderaterna i Stockholm slår ett slag för de höga byggnaderna, skriver tidningen. Partiet talar om att utvalda ställen i staden, som till exempel vid Värtahamnen, är särskilt lämpade för höga hus. Problemet är att det är dyrt att bygga på höjden efter ett visst antal våningar. Därför bör en bonus tillföras. Moderaternas vilja att skapa ett bonussystem får dock kritik inom stadsbyggnadsnämnden.

— Nu har jag inte läst rapporten men jag kan säga att det är väldigt dyrt att bygga riktigt höga hus, alltså skyskrapor. Att staden ska bjuda på det när ekonomin inte tillåter flera andra byggprojekt, som till exempel simhallar till ungdomar, känns märkligt, säger Maria Hannäs (V), ledamot i stadsbyggnadsnämnden till Byggvärlden.

Rapporten ”Ett mer dynamiskt Stockholm”, som innehåller flera tankar kring hur den täta och urbana staden skapas, ska nu behandlas på ett förbundskonvent som Moderaterna i Stockholms stad och län håller i maj. Efter det ska den vara utgångspunkten för partiets hållning i bostads- och stadsbyggnadsfrågor, skriver Svenska Dagbladet.