Årets Byggchef

Magnus Uusitalo, arbetschef och platschef, EAAB

Magnus Uusitalo, arbetschef och platschef, EAAB. Foto: EAAB
Magnus Uusitalo, arbetschef och platschef, EAAB. Foto: EAAB

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Att samverka med kunniga och drivna människor. Att hela tiden se nya möjligheter, för att utvecklas och kunna ge medarbetarna samt beställare den bästa vägledningen till lyckade projekt.

Vilka är utmaningarna?

– De är många. Några är väl det rådande omvärldsläget och konjunkturen, som ställer stora krav på oss.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Jag brukar låta andra bedöma mina egenskaper, men att gå före med gott exempel och lyssna på mina medarbetare, är något som jag är bra på. Det bidrar till en god laganda där hela gruppen jobbar mot samma mål.

Ett av kriterierna som juryn bedömer är ”förnyelse”. Hur jobbar du med förnyelse- och förändringsarbete? Lyft gärna något exempel.

– Att arbeta med förnyelse, eller förändring som vi kallar det, är ett kontinuerligt inslag i vardagen. Att ifrågasätta tekniska lösningar, materialval, rutiner och arbetssätt, och på ett vetgirigt sätt söka nya vägar framåt, är något som ständigt pågår. Vi försöker också alltid att förändra och förfina våra rutiner, så att fel i produktionen och då även garantikostnaden minimeras.

– Via de interna revisionerna som vi genomför frekvent i alla våra projekt, så har många förändringar skett, och sker hela tiden. Att arbeta med interna revisioner är ett helt nytt sätt att skapa högre kvalitet i projekten, som vi är helt unika med.  

Vad jobbar du med just nu?

– Platschef för ett par olika projekt samt också arbetschef. Våra projekt är oftast inom vård, skola samt industri. Det projekt som tar mest tid just nu är nyproduktion av Rosendals Skola, för cirka 750 elever samt nyproduktionen av ett vattenverk.

Byggbranschen står nu inför stora utmaningar, hur tacklar man det som byggchef?

– Med pandemin bakom oss och en nalkande sviktande konjunktur så måste vi vara på tå för att kunna ställa om fort och tänka nytt för att kunna vara konkurrenskraftiga. Det är viktiga nu är att följa utvecklingen/konjunkturen för att kunna fatta de beslut som krävs.

Om Magnus Uusitalo

Roll: Arbetschef, platschef på EAAB
Ålder: 51 år
Bor: Länna, Uppsala
Familj: Fru och två vuxna barn.
Bakgrund i korthet: Började karriären i PEAB, där jag även tidigt ledarskapsutbildades och därefter fick ledande befattningar i byggprojekten från början av 2000-talet.
Ledarskapsmotto: Stötta, vårda, motivera och när man går och lägger sig ska alla se fram emot nästa arbetsdag.
Ur nomineringen: Magnus är driven, engagerad, ödmjuk och lösningsorienterad. Han är en klippa under pressade situationer. Det är viktigt för honom att alla känner att de är en del av laget samt att får chansen att utvecklas. tack vare Magnus höga nivå på säkerhetstänk, prestigelöshet och viljan att alltid lösa problem har skapat ett unikt säkerhetsarbete på EAAB.