Nyheter

Mäklare spår oförändrade bostadspriser

Stor enighet råder bland Sveriges fastighetsmäklare: bostadspriserna kommer att stå still under det kommande kvartalet – och köpare är dödströtta på homestylade lyor.

Mäklarsamfundet presenterade på torsdagen en rikstäckande undersökning, Mäklarinsikt, som bygger på bedömningar från 2 000 fastighetsmäklare spridda över Sverige. Slutsatsen är att bostadspriserna kommer att vara oförändrade under de kommande tre månaderna. Dessutom bedömer mäklarna att antalet bostadsköp kommer att öka både för småhus och för bostadsrätter.

— Köpintresset och antalet bostäder till salu kommer att öka framöver och priserna blir oförändrade, samtidigt är marknaden svårbedömd med anledning av rådande konjunkturläge och det kan röra sig om en tillfällig återhämtning, säger Bessie Wedholm, kommunikationsansvarig på Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande.

Räntesänkningarna i kombination med ett uppdämt behov på bostadsmarknaden, samt det faktum att fler satsar på bostadsinvesteringar på vårkanten, hör till de viktigaste anledningarna till det förväntat ökade antalet bostadsköp.

En tiondel av de tillfrågade mäklarna bedömer dock att priserna tvärtom kommer att falla.

42 procent av fastighetsmäklarna bedömer dessutom att köparna börjar tröttna på homestyling, att hemmen som visas är stylade av proffs för att bli mer attraktiva. 8 procent anser att marknaden för homestyling är stendöd. Tröttast på tillfixade lyor anses köparna i de tre storstäderna vara, liksom köpare i Örebro, Uppsala och Sörmland.