Nyheter

”Målet är att anställa ytterligare 30 kvinnor i år.”

Ingrid Hollertz, HR-chef på Cramo. Foto: Cramo

Hallå där…

Ingrid Hollertz, HR-chef på Cramo, vad händer i dag, på Internationella kvinnodagen?
– Vi har öppet hus för tjejer på 27 av våra depåer mellan 10-14. Vi har tagit ett strategiskt beslut att ha extra fokus på jämställdhet under 2016, och det här är en del av det arbetet. Vi vill visa hur det är att arbeta hos oss och hur vi är som arbetsgivare. Vi vill ta kål på myten att det skulle vara tunga och smutsiga arbeten det handlar om.

Hur många kvinnliga anställda har ni i dag?
– Elva procent av våra anställda är kvinnor, så vi ligger lite högre än byggbranschen som har åtta procent. Men för vår del betyder det att 89 procent av våra anställda är män, och nu vill vi locka fler tjejer till Cramo.

Hur många fler?
– Vi har satt som mål att i snitt ha minst en kvinna som jobbar på varje depå. Vi har 80 depåer och 50 kvinnliga anställda, så det fattas 30 stycken. Vi hoppas ha nått 80 anställda kvinnor innan året är slut.

Varför tycker ni att det är vikigt med fler kvinnor i företaget?
– Eftersom en jämställd arbetsplats är en bra arbetsplats. Vi har sett att de depåer som har kvinnor är mer lönsamma än de som saknar kvinnor. Vi tror också att en jämställd arbetsplats är mera attraktiv och så vill vi ha anställda med olika typer av synsätt.

På vilka andra sätt jobbar ni med jämställdhetsfrågor?
– Vi jobbar med att ha ett nätverk för kvinnor i varje region och för att ta fram en kollektion med bra arbetskläder som är anpassade för kvinnor, där ingår också mammakläder. Som en rolig grej undersökte vi arbetskläder för kvinnor och män och det visade sig att pullovrarna för kvinnor var mycket mera urringade än de för män, det tycker jag är förvånansvärt.

Här är det öppet hus i dag:
Borås, Gävle, Göteborg Backaplan, Göteborg Mölndal, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Landskrona, Orås, Gävle, Göteborg Backaplan, Göteborg Mölndal, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Landskrona, Luleå, Lund, Malmö Syd, Nyköping, Oskarshamn, Stockholm Bredden, Stockholm Länna, Stockholm Södermalm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Varberg, Växjö, Örebro, Luleå, Lund, Malmö Syd, Nyköping, Oskarshamn, Stockholm Bredden, Stockholm Länna, Stockholm Södermalm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Varberg, Växjö, Örebro.