Nyheter

Malmö renar luften <br></br> med aktiv betong

Malmö provar i höst en speciell betongplatta i trottoarerna för att rena bilavgaserna. Samma sorts betong börjar nu användas i flera nya byggprojekt — i trottoarer, parkeringar, husfasader och tak.

Det första fullskaleförsöket i Sverige med speciella betongplattor som reducerar kväveoxider startar i höst i Malmö — på den hårt trafikerade Amiralsgatan.

Ett mindre försök pågår sedan tidigare på en trottoarsträcka på Hamngatan i Stockholm.
– Resultaten från de första preliminära mätningarna är mycket goda, säger Åsa Nilsson, projektledare på cementtillverkaren Cementa, företaget som säljer som säljer ”Tiomix, den aktiva tillsats som gör att betong kan bryta ner kväveoxider.

De här betongplattorna kommer att användas i flera byggprojekt som startar den närmaste tiden, uppger man på Cementa. I trottoarer, på parkeringar, i husfasader och på tak.
– Vi märker ett enormt intresse, säger Cementas försäljningschef Fredrik Jansson.

En orsak till det är alla försök och tester som gjorts i andra europeiska länder, framförallt i Italien. Där har den kväveoxidätande betongen används i tunnlar, på trottoarer, vägar och husbyggen. Exempelvis använder Ikea de speciella plattorna på parkeringen till ett nybyggt varuhus i Milano.

I vissa husbyggen med vita fasader är det materialets smutsnedbrytande egenskaper som är viktigare än förmågan att reducera kväveoxid.

Tiomixtillsatsen, och dess olika motsvarigheter i skilda länder, är egentligen ett pigment som innehåller titandioxid med en nanokristallstruktur. Det hela bildar en fotokatalysator som i dagsljus bryter ner kväveoxider och organiskt smuts. Försök i laboratorier likaväl som i levande verkligheten visar att reduktionen av kväveoxid brukar bli uppemot 40 procent.

Tiomix har forskats fram i ett treårigt projekt svenskt-finskt projekt där Cementa, några forskningsinstitut och ett antal betongtillverkare deltagit.

Projektet på Amiralsgatan i Malmö är ett samarbete mellan kommunen, Cementa och betongtillverkaren Starka — som tillverkar den aktiva betongplattan ”Econox”.

Hans Dahlquist / Ny Teknik