Nyheter

Malmö storsatsar på passivhus

Nästa år ska 500-600 energisnåla lägenheter byggas i Malmö. Målet är att 30 procent av lägenheterna ska klara passivhuskraven, skriver MiljöRapporten.

— Vi diskuterar att installera avfallskvarnar i alla lägenheterna och använda det för att producera biogas, säger Johan Larsson på White Arkitekter som är hållbarhetssamordnare i projektet.

Projektet, som heter Fullriggaren och ska byggas i Västra Hamnen nära BO 01 området, kommer att innehålla flera miljölösningar.
— Det blir troligen vindkraft på taket på några fastigheter, säger Johan Larsson.

Tio byggherrar har påbörjat projekteringen. I projekteringen används för första gången Miljöbyggprogram Syd som tagits fram av kommunerna i Malmö och Lund. Ambitionen är att en tredjedel av lägenheterna ska klara klass A i programmet vilket innebär passivhuskrav på max 45 kilowatt per kvadratmeter och år värme, varmvatten och fastighetsel.

Övriga ska ligga på cirka 70 kWh per kvadratmeter och år. Sammanlagt ska 80 000 kvadratmeter byggas varav 20 000 kvadratmeter är lokaler.

— Ett helt kontorshus kommer att vara klassat som Green Building och ha en energiförbrukning som ligger 25 procent under Boverkets energikrav, säger Johan Larsson.