Nyheter

Man dog vid rälsarbete

En man i 30-årsåldern omkom i förra veckan vid en arbetsplatsolycka. Mannen körde en arbetsmaskin när en bit räls trängde in i förarhytten.

Det var under ett tågrälsarbete i närheten av Killeberg som dödsfallet inträffade under fredagsmorgonen.

— Vad vi vet är att mannen transporterade en 6,7 meter lång rälsbit när den ena änden åkte ned i marken och fastnade, samtidigt som maskinen fortsatte att köra. Det gjorde att den andra änden pressades in i förarhytten. Däremot vet vi inte varför rälsen tippade som den gjorde, säger Robert Janernäs, olycksutredare på Trafikverket.

Mannen tros ha avlidit omedelbart. Direkt efter olyckan undersöktes platsen av polisen. Arbetsmaskinen har också tagits i förvar för att undersökas.

— För vår del ska vi så småningom prata med arbetskamraterna för att höra vad de vet. Vi har inte gjort det än, eftersom de är chockade. Men jag har läst i media att mannen skulle transportera rälsbitar till resten av sitt arbetslag som befann sig längre norrut längs stambanan i Killeberg, säger Robert Janernäs.

Det låter som ett extremt ovanligt händelseförlopp?

— Ja, jag har aldrig hört om något liknande.

Den omkomna mannen jobbade för en underentreprenör till Strukton Rail, som ansvarar för det aktuella arbetet. Sven Kristiansen, kommunikationschef på Strukton Rail, har i media meddelat att de fordon som använts är godkända och besiktigade för den här typen av arbeten.