Nyheter

”Man kan utveckla flera delar under ett yrkesliv”

Hon jobbade i mer än 15 år som arkitekt, innan hon tog en chefsroll. I dag är Linda Marend vd för Link Arkitektur. <br></br> — Jag saknar inte ritandet så mycket och ser mig lika mycket som en ledare som en arkitekt, säger hon.

Det var i juli förra året som Linda Marend utsågs till vd för Link Arkitektur. Innan dess var hon affärsområdeschef för WSP Arkitektur.
— Det är kul att bygga upp ett delvis nytt företag. Inget är hugget i sten och allt är möjligt, säger hon.

Link Arkitektur är ett färskt, svenskt dotterbolag till Link Signatur i Norge och bildades när WSP Arkitektur, som ingick i WSP Sverige, köptes upp av det norska arkitektkontoret Link. I dag har Link Arkitektur cirka 70 medarbetare, fördelat på sju kontor.

— En av skillnaderna nu jämfört med tiden innan sammanslagningen är att vi har snabbare mellan beslut och handling, vilket passar en något otålig person som jag. Nu kan vi i princip gå från ord till handling på några dagar. Det är fantastiskt, säger hon.

Linda Marend är utbildad arkitekt men ser sig i dag lika mycket som en ledare. Visserligen ska hon snart vara projektledare för en arkitekttävling om ett sjukhusbygge, vilket kan innebära en del ritande, men hon saknar inte den praktiska verksamheten.

— Jag jobbade i 15 år som arkitekt och hann få flera projekt byggda. Det var väldigt stimulerande men jag tycker om förändringar och tror man kan utveckla flera delar av sig själv under ett yrkesliv, säger hon.

Linda Marend ser sig inte som en förvaltande chef. Hon vill utveckla och få sina medarbetare att våga uttrycka idéer och göra nya saker.

— Sedan handlar det också om att entusiasmera. Det kan vara att få medarbetarna att vilja arbeta med kvalitets- och miljösystem, vilket kanske inte låter så kul. Men nu har vi ett gäng engagerade medarbetare som arbetar med just detta, säger hon.

Hur är du som chef?
— Jag strävar mot att vara öppen, tydlig, engagerad och delegerande. Sedan kanske inte alla håller med om det.

Det är väldigt positiva egenskaper du räknar upp.
— Ja, men ibland kan jag vara otålig och glömma att lyssna. Senast i dag var det en medarbetare som efter ett möte sade att jag gick för fort fram. Det kan uppfattas som att jag redan tänkt klart. Men jag jobbar på detta.

Enligt Linda Marend har det varit en tuff tid sedan finanskrisen dök upp under hösten.
— I början av året såg det oroligt ut och vi lade ett varsel. Sedan har det faktiskt vänt och varslet drogs tillbaka. Men just det att man som chef behöver ta beslut som går ut över människors liv är det svåraste med jobbet. Att däremot ligga vaken på nätterna och oroa sig över likviditeten är något som man får lära sig leva med.

Och det bästa med jobbet?
— Med risk för att rabbla floskler: att bygga upp ett självständigt företag som kunder och medarbetare vill komma till. Bland annat.

Linda Marend

Ålder: 49

Bor:Vällingby utanför Stockholm.

Utbildning:Arkitektutbildning på KTH.

Familj: Två barn, 13 och 15 år gamla. Och en hund.

Fritidsintressen: Om jag nu har någon fritid… Men det är film, böcker och matlagning. Och trädgården. I morse var jag ute med hunden klockan sex på morgonen för att fota min trädgård. Det är nästan lite perverst, ha, ha.

Dold talang: Det vette sjutton. Jo, jag kan trolla fram en god måltid av i stort sett ingenting.