Nyheter

Många drabbade av byggkonkurs

Familjebostäder var missnöjda med bygget och hävde kontraktet med Borgkärnan Holding, som byggt en förskola i Årsta.<br/> – De har inte gjort det de åtagit sig att göra, säger Ingvar Andréasson på Familjebostäder. Och än en gång är det underentrepre

Borgkärnan vann upphandlingen om kontraktet i mars förra året. Bygget skulle kosta 15 miljoner. Det var en miljon lägre än det andra anbudet från BTH Bygg. Men när det var dags för barnen att börja på förskolan

i september var arbetet inte färdigt.

– Entreprenaden godkändes till sist, men med en lång lista med fel, säger Ingvar Andréasson, teknisk direktör på Familjebostäder.

Förskoleverksamheten startade i tid, men samtidigt kvarstod en hel del byggfel. Alla felen sammanfattades i en sex sidor lång lista. När de sedan skulle rättas till tyckte Familjebostäder att Borgkärnan tog för lång tid på sig. Och när företaget dessutom fick sin F-skattsedel indragen, valde Familjebostäder att häva kontraktet.

– De betalade inte sina underentreprenörer, som då vägrade komma dit och arbeta.

Familjebostäder kunde inte betala underentreprenörerna direkt, och inte heller anlita dem för att avsluta arbetet. I?stället fick ett nytt byggföretag kallas in för att avsluta arbetet.

Enligt Ingvar Andréasson är det mycket ovanligt att byggföretag inte fullföljer sina åtaganden. Borgkärnans företrädare har flera konkurser bakom sig. Trots det säger Ingvar Andréasson att det från början inte fanns några indikationer på att något skulle gå snett.

– Vi kontrollerade företaget innan vi anlitade dem. Det fanns inga anmärkningar.

Idag är förskolan klar och allt är godkänt. Men alla underentreprenörer har fortfarande inte fått betalt.