Nyheter

Många missade att aktivera ID06-kort

Arkivfoto: Susanne Bengtsson

Trots intensiv informationskampanj skapade övergången till det nya ID06-kortet problem på flera byggarbetsplatser. Många hade missat att beställa eller aktivera det nya kortet.

Under en övergångsperiod har det varit möjligt att använda både det nya och det gamla ID06-kortet. Det kan vara en av anledningarna till att många missade att aktivera det nya kortet inför övergången den 21 januari.

– Övergången till det nya kortet har fungerat helt perfekt om vi ser till tekniken. Men vissa har haft kvar sitt gamla kort och missat att aktivera det nya och då kommer man inte in på byggarbetsplatsen, säger Thor Jonsson på ID06 AB.

Varje kort är kopplat till ett personligt konto och det går snabbt att aktivera. Man behöver bara logga in på sitt konto, antigen på en mobiltelefon eller en dator. Det är värre för alla som missat att beställa det nya kortet.

– Det är väldigt många som kommer in med sina beställningar nu. Och då är man lite sent ute. Vi får in 5000 beställningar om dagen och det skapar en del flaskhalsar hos korttillverkarna, fortsätter Thor Jonsson.

En faktor till strulet vid övergången till det nya kortet kan vara att många utländska företag och arbetare missat att skaffat eller aktiverat det nya kortet. Idag har ID06 registrerade byggarbetare från 97 länder och företag från 28 länder i det nya ID06-systemet.  Om byggarbetaren inte har en giltig e-legitimation eller godkända nationella ID måste han eller hon personligen gå till någon representant som kan skanna deras pass. Det krävs också att alla intyg är i ordning för att de ska få kortet. Skanningen skapar också en flaskhals.

– Förändringar är alltid förenat med en del övergångsproblem. Jag tror att det, beroende på att många var så sent ute, kommer ta ett tag innan alla som nu ”fem över 12” vill ha ett kort verkligen har ett nytt kort. Vi gör vad vi kan för att  skynda på processen och minska flaskhalsarna hos skanningsställena och kortföretagen, säger Thor Jonsson.