Nyheter

Mångmiljonkrav i åtal för grov penningtvätt

domarklubba
JM krävs på 11 miljoner i skadestånd av facket. Foto: Getty Images

En företagare i Stockholm hotas av företagsböter på tolv miljoner kronor och näringsförbud i ett åtal för grov näringspenningtvätt och grova bokföringsbrott, skriver Nyhetsbyrån Sirén.
Enligt åtalet har man försökt dölja skattesmitning på runt tio miljoner kronor genom att slussa stora belopp via fyra av mannens bolag, alla registrerade för byggverksamhet.

Bolagen har tagit emot inbetalningar på cirka 21,3 miljoner kronor från ett större antal så kallade kundbolag. Från bolagen har sedan betalningar skett, direkt eller indirekt, till konton tillhörande sex privatpersoner. Därifrån har sedan pengarna slussats vidare eller förfogats över på annat sätt.

Enligt åtalet kan syftet främst antas ha varit att underlätta och dölja ett skatteundandragande om cirka tio miljoner kronor hos de så kallade kundbolagen. Gärningarna är att anse som grova brott, särskilt med hänsyn till systematiken och de stora beloppen.

Företagaren åtalas nu för näringspenningstvätt, grovt brott, flera fall av grovt bokföringsbrott. Den åtalade har suttit häktad sedan i mars. Under utredningen har drygt åtta miljoner kronor beslagtagits.

Åklagaren yrkar på att två av företagen åläggas med företagsbot om totalt tolv miljoner kronor, näringsförbud och att företagaren utvisas ur Sverige och under en tid av femton år förbjuds att återvända hit.