Nyheter

Markförsäljning kan anmälas till EG-kommissionen

Karlskrona kommuns företrädare vill att hotell byggs på Gasverkstomten i staden. Så gärna att markpriset till NCC sattes för lågt och utan oberoende värdering, anser hotellmotståndarna.

På torsdag väntas kommunen fatta beslut om försäljning av marken till NCC för fem miljoner kronor, skriver Blekinge läns tidning. För billigt, tycker motståndarna och väntas överklaga beslutet till länsrätten och därtill anmäla ärendet till EG-kommissionen.

— Försäljning av offentlig mark till en privat ägare regleras av EG-kommissionen. Kommunerna ska följa de två principerna: anbud eller en oberoende expertvärdering, säger Micha Velasco, jurist på stiftelsen Den nya välfärden, till tidningen.

Stiftelsen har anlitats som ombud av kommuninvånare i Karlskrona som protesterar mot försäljningen. Men kommunens företrädare tycker inte de gjort fel som inte anlitade en oberoende expert som värderade tomten.

— Det behövs inte. Jag har jobbat med markförsäljning i kommunen sedan 1974 och har en god uppfattning om vad en tomt är värd, säger Hans-Olof Hansson, mark- och exploateringschef i Karlskrona.