Nyheter

”Marknaden kommer att stabiliseras”

Konsumenterna oroar sig allt mer för den ekonomiska utvecklingen. Det slår mot bostadsbyggandet. <br></br> — Det är ett väldigt svårt läge. Marknaden står och väger, säger Thomas Ekwall på Prognoscentret som precis släppt en färsk prognos.

Det finns en oro på hela de globala finansmarknaderna, som ursprungligen bottnar i de amerikanska så kallade subprimelånen.
— Konsumenterna har en dystrare tro på ekonomin nu än tidigare och bostadspriserna har fallit. Det här slår mot bostadsbyggandet, byggföretagen har svårare att sälja sina projekt, säger Thomas Ekwall.

All osäkerhet handlar om… osäkerhet.
— Realt går den svenska ekonomin bra, det är utsikterna om framtiden som försämrats, säger Thomas Ekwall.

Prognoscentret tror nu att bostadsbyggandet blir svagare under första halvåret, jämfört med vad de tidigare förutspått. Men under hösten vänder det uppåt igen.

Totalt räknar de med att bygginvesteringarna (ej anläggning) kommer att ligga på 167,7 miljarder kronor under 2008, vilket innebär en tillväxt på en procent.

Den huvudsakliga tillväxten spår de inom rot-sektorn. Lokalbyggandet kommer att ligga på en oförändrad nivå medan bostadsbyggandet sjunker med fem procent.
— Vi tror att när bilden om framtiden, framförallt i USA, kommer att klarna så stabiliseras marknaden, säger Thomas Ekwall.