Nyheter

”Marknadshyror” fällde regeringen

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet


Fri hyressättning i nyproducerade bostäder fällde statsminister Stefan Löfven och regeringen. På måndagen röstade riksdagen för att avsätta statsministern med 181 röster för, och 109 mot, förslaget.


Kammaren har efter votering bifallit yrkandet om misstroende mot statsministern. M, KD, SD och V röstade emot honom. 181 röstade grönt, 109 röstade emot och 51 avstod (8 frånvarande). Därmed blev Stefan Löfven den förste sittande statsminister som fälls i en misstroendeomröstning.

Marknadshyror, som punkt 44 i januariavtalet handlar om, var utredningen som fick bägaren att rinna över för Västerpartiet. Förslaget om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter har skapat en djup konflikt mellan regeringen och Vänsterpartiet, som förra veckan genom partiledare Nooshi Dadgostar aviserade att man inte längre hade förtroende för statsministern. 

På söndagen presenterade Annie Lööf och Stefan Löfven en kompromiss kring ”punkt 44” i januariavtalet. Kompromissen innebar att bostadsmarknadens parter själva skulle förhandla om hyressättningen på nyproduktioner. Förhoppningen var att få V att ändra sig om att rösta för att fälla regeringen i den misstroendeomröstningen, något man alltså inte lyckades med. 

– Jag beklagar att vänsterpartiet avvisade denna möjlighet, sa Stefan Löfven.

Varken Annie Lööf (C) eller Nooshi Dadgostar har visat sig beredda att kompromissa om just ”Punkt 44”.

– Regeringen har tydligt deklarerat att de tänker genomföra det förslag som finns om fri hyressättning i nyproduktion, det vill säga marknadshyror. Det vore ett systemskifte i Sverige. Men vill Stefan Löfven och Annie Lööf genomföra marknadshyror blir det inte i mitt och Vänsterpartiets namn, sa V-ledaren Nooshi Dadgostar innan måndagens omröstning.

– Ingen har undgått att vi är det parti som kompromissat mest. Men gränsen för oss gick vid punkten om marknadshyror, där förlorade regeringen vårt förtroende. Vi har gjort något som uppfattas som ovanligt i politiken, stått vid vårt ord. 

Stefan Löfven ska nu samla samarbetspartierna och fundera över vilken väg man ska välja framåt. 

– Vi har två alternativ och jag har en vecka på mig att begrunda vilken väg vi ska ta och vad som är bäst för Sverige. 

Senast den 29 juni måste statsministern bestämma sig om han väljer att utlysa extraval, som måste ske inom tre månader, eller om han tror på en ny regeringsbildning efter talmansrundor, som används för att sondera stödet för en ny statsminister genom möten mellan riksdagens talman och partiledarna. 

– Jag vill påminna om att detta tog fyra månader efter valet 2018, säger han.

Under presskonferensen betonade Stefan Löfven också att regeringen inte är för marknadshyror. 

– Men i en regering med fyra partier måste man kompromissa, alla måste ge och ta. 

Västerpartiets Nooshi Dadgostar sträckte ut en hand till regeringen redan på måndagens presskonferens.
– Vi är öppna för samtal, förhandlingar och lösningar, det har vi varit hela tiden. Vi vill att Stefan Löfven ska komma tillbaka som statsminister – men utan marknadshyror. Vi sträcker ut en hand. Stefan Löfven kommer att behöva vårt stöd så jag utgår från att han kommer att kontakta oss.
Byggföretagen gick på måndagen ut och kommenterade regeringskrisen: 

– Symptomatiskt att statsministern fallit på bostadsfrågan. Bostadspolitiken är fundamental fråga för samhället – alltför länge fragmentiserad och ignorerad av samtliga partier, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.