Nyheter

Märta Stenevi blir ny bostadsminister

Märta Stenevi blir ny bostadsminister. Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet

Regeringen har presenterat sin regeringsombildning och Märta Stenevi har utsetts till ny bostadsminister och ersätter Per Bolund. 


Per Bolund (MP) blir vice statsminister och klimat- och miljöminister. Han lämnar därmed posten som finansmarknads- och bostads­minister och biträdande finans­minister. Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi (MP) tar över som bostadsminister. Hon får även ansvar för jämställdhetsfrågor och blir därmed både jämställdhets- och bostadsminister.

Det framkom när statsminister Stefan Löfven på fredagen presenterade regeringens nya statsråd. 

Märta Stenevi har sin bakgrund i Skåne och Malmö, där hon bland annat varit regionråd, kommunalråd i Malmö 2016–2019 och Miljöpartiets partisekreterare 2019–2021. Innan hon blev politiker arbetade hon i förlagsbranschen.

–  Jag känner mig otroligt hedrad över att ha utsetts till jämställdhets- och bostadsminister, säger Märta Stenevi på pressträffen.

– Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men vi har mycket kvar att göra. Kvinnors livsinkomster är i genomsnitt flera miljoner lägre än mäns.

Som bostadsminister får hon ansvar frågor som rör för stadsutveckling, stadsmiljö, boende, byggande och segregation. Hon placeras under Arbetsmarknadsdepartementet, och inte Finansdepartementet, som Per Bolund. 

Under presskonferensen framhölls betydelsen av bostadsfrågorna i ett segregationsperspektiv.

–  Det har byggts mycket i Sverige de senaste åren, men inte tillräckligt mycket. Vi ska skapa goda, trygga samhällen, när vi bygger för barn istället för bilar så blir det bra miljöer för alla, säger hon.