Nyheter

Martin Holmström

Martin Holmström

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Det är att tillsammans med duktiga kollegor bygga bra team som funkar självständigt och kunna ta sig an spännande projekt. Speciellt badhus som min grupp håller på med. Det är kul att ta in unga människor genom praktik och LIA och se hur de ta för sig för att sedan kanske bli anställda och fortsätta växa. Det är otroligt stimulerande som byggchef.

Vilka är utmaningarna?

– En av de större utmaningarna som byggchef är att produktionstiderna bara blir kortare och kortare. Det påverkar arbetsbelastningen och arbetsmiljön ute i projekten. Vi jobbar mycket i samverkansprojekt och där försöker vi vara med tidigt i processen för att påverka produktionstiden så mycket det går för att hitta lösningar som ger en jämn arbetsbelastning. Det handlar ju mycket om säkerheten ute på arbetsplatserna.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Jag har alltid hållit på med sport. Både fotboll och handboll där jag haft ledande roll som kapten. Mycket av verktygen som jag fått i sporten har jag haft nytta av det dagliga arbetet som byggchef. Jag tror att jag är lyhörd och låter alla mina medarbetare komma till tals. Jag kan lyssna och har fått med mig någon förmåga att få människor att dra åt samma håll. Alla är individer och jag försöker se om det är någon som inte mår bra. Då får man sitta ner med dem och försöka få fram vad det är som inte stämmer. Jag är uppvuxen i en liten by utanför Piteå och har väl det norrländska lugnet. Jag hetsar inte upp mig i onödan utan är väldigt lugn av mig.

Hur jobbar du med säkerhetsfrågor?

– Något jag märkte som arbetsledare är att det tar för lång tid att följa upp och åtgärda olika säkerhetsfrågor. Det blir mycket pappersarbete. Nu har vi infört ett digitalt verktyg som gör att det går fortare och att det blivit enklare för både hantverkare och underentreprenörer att uppmärksamma risker som behöver åtgärdas. Det har gjort att vi får en bättre överblick i projekten på säkerheten. Vi jobbar mer med observationer nu och man kan göra både positiva och negativa observationer. Man kan anmäla problem och få dessa åtgärdade direkt. Men kan också dela med sig av bra lösningar som vi kan dra erfarenhet av och sprida vidare till andra projekt.

Vad jobbar du med just nu?

– Vi i badhusgruppen på Cobab har tre projekt som vi jobbar med. Det är familjebadet i Enköping som vi håller på att färdigställa, Täby simhall där vi har mer än hälften av den platsgjutna stommen klar och Ekerö badhus där projektering och planering pågår nu tillsammans med Ekerö kommun. Alla är speciella projekt på sitt eget sätt.

FAKTA

Roll: Arbetschef på Cobab Sverige AB

Ålder: 35 år

Bor: Sollentuna

Familj: Mor, bror och syster.

Bakgrund i korthet:
Började jobba på sin pappas företag sedan gick han på Nackademin byggnadsingenjör. Praktik på stort bolag och efter två veckor erbjudande anställning efter utbildning. Arbetsledare, platschef, projektchef och nu arbetschef på Cobab Sverige. Åtta år på Cobab med badhus.

Ledarskapsmotto: Jag har svårt att ta när någon säger att något inte går. Jag försöker se positivt på allt och allting går bara man vill.