Nyheter

Martinsons levererar till största träarenan

Entrévy från väster. Bild: Martinsons/Norconsult

Martinsons levererar limträstomme samt väggar, tak, bjälklag och läktare i KL-trä till CIK Arena – en arena för idrott och kulturverksamhet i Knivsta. 


Arenan kommer att bli landets största byggnad i trä som uppfyller den internationellt certifierade standarden för passivhus.

Arenans 9000 kvadratmeter omfattar ishall, sporthall och lokaler för kulturskolan. Den kommer också att bli landets största byggnad i trä som uppfyller den internationellt certifierade standarden för passivhus.

– Knivsta hade miljötanken med sig från början då det redan var bestämt att arenan skulle uppfylla standarden för passivhus. Med en stomme i limträ och tak i KL-trä förstärks givetvis miljöprofilen ytterligare. Att montagetiden blir kortare med trä spelade också in. Med takelement i trä krävs exempelvis bara en tredjedel så många lyft jämfört med andra material, säger Jonas Lindgren, key account manager för byggnader på Martinsons, i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången Martinsons levererar till den här typen av inomhusarenor. I maj förra året invigdes till exempel IFU Arena i Uppsala där Martinsons stod för leveranserna av 3800 m3 limträ och 200 m3 KL-trä. CIK Arena kan ses som fortsättningen på trenden med riktigt stora anläggningar i trä.

Per Wiker, avdelningschef för totalentreprenören HMB Construction i Uppsala, har märkt att intresset för att bygga mer än bara bostäder i trä har ökat. Han tror att det beror dels på att kunskapen om trä som material har ökat hos beställarna, dels att man insett de logistiska och praktiska fördelar som trä ger. 
 
– Trä är lätt att transportera och det kräver mindre grundläggning. Fler och fler inser också fördelarna med industriellt byggande, att mycket kan göras klart redan i fabriken. Att trä uppfyller kraven för både brand och ljud påverkar givetvis också, säger Per Wiker.

I vår påbörjas markarbetet för CIK Arena och under sommaren gör Martinsons sina första leveranser. Går allt enligt planen ska CIK Arena stå klar våren 2020.