Nyheter

Marzena Burzec-Burzynska, projektchef på Skanska

Marzena Burzec-Burzynska, projektchef Skanska.

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Det är att få bygga något konkret som man överlämnar till samhället. Praktiken på Hallandsåsen gjorde mig förtrollad av byggbranschen. När jag gjorde första resan genom tunneln som jag varit med och byggt med teamet kände jag en otrolig stolthet. Att få bygga något bestående, oavsett storlek, tillsammans med sitt team, är fantastiskt. Det får jag en kick av. Det är också spännande att få vara chef i en bransch som utvecklas så snabbt, som lockar så mycket olika typer av människor. Det finns många olika uppgifter och alla som vill kan vara med och bidra på något sätt, bara de får chansen och rätt förutsättningar.

Vilka är utmaningarna?

– Det som tillhör det roligaste med jobbet utgör samtidigt de svåraste. Att ha ansvar för personal ger energi, men är också en utmaning. Det gäller att hitta arbetssätt som passar olika individer och samtidigt gynnar laget.
Tidsaspekten i byggbranschen är en annan stor utmaning. Jobbet skulle nästan alltid helst varit klart igår, så jag försöker alltid fokusera på möjligheterna: Hade vi kunnat göra på något annat sätt, hur kan vi jobba snabbare och bättre nästa gång? Men vi får aldrig tumma på det som är viktigast: säkerhet och personal. Laget kommer för mig alltid före projektet.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Medarbetare. Jag prioriterar mina medarbetare och försöker vara så närvarande som möjligt. Det är viktigt för mig att se medarbetarna, lyfta dem, och peppa folk att ta klivet utanför sin komfortzon. Många beskriver mig som tydlig, och inte konflikträdd. Jag tar tag i problemen direkt och reder ut istället för att ducka för dem. Jag tror på att vissa konflikter kan vara en möjlighet till att utveckla teamet. Just att se möjligheter är något som jag tycker är viktigt.

Ett av kriterierna som juryn bedömer är ”förnyelse”. Hur jobbar du med förnyelse- och förändringsarbete? Lyft gärna något exempel.

– Det finns många strån i stacken när det gäller förändring, och det gäller att skaffa förutsättningar för att alla i teamet kan bidra med sitt strå. Det är det som är så givande i byggbranschen – med så olika typer av människor finns det alltid någon som kommer med en ny vinkel. Som chef anser jag att det är mitt jobb att se detta driv hos medarbetarna och hjälpa dem på vägen.

Vad jobbar du med just nu?

– I dagsläget jobbar jag som produktionschef för grundläggning på Slussenprojektet. Vi arbetar på västra sidan om Guldbron, bland annat med att bygga nya kajer på båda sidor av Mälaren och utföra spontningsarbete på Södermalm. En stor del av tiden går till förberedelse av arbeten som drar igång efter årsskiftet.


FAKTA:

  • Roll: Projektchef på Skanska i Stockholm
  • Ålder: 33
  • Bor: Trångsund, Stockholm
  • Familj: Sambo
  • Bakgrund i korthet: Studier i Polen och Sverige. Flyttade till Sverige 2010 för en praktikplats på projekt Hallandsåsen. Började på Skanska 2011. Har haft olika roller inom Slussen-projektet sedan 2017.
  • Ledarskapsmotto: Ny dag – nya möjligheter!
  • Ur nomineringen: ”Marzena ser människorna hon arbetar med och kan samtidigt på ett effektivt sätt hantera väldigt komplicerade tekniska frågeställningar med byggherre och projektör i ett projekt med väldigt pressad tidplan”