Nyheter

Mats Odell: ”Vi ser över garantier av byggkreditiv”

Statens bostadskreditnämnd (BKN) ska analysera behovet av garantier för byggkreditiv. Det meddelade finansmarknadsminister Mats Odell under måndagen.

Flankerad av JM:s vd Johan Skoglund och Peabs vd Mats Paulsson, besökte Mats Odell ett bostadsbygge i Farsta under måndagen. Med sig hade han ett budskap om regeringens tre nya åtgärder för att få en sviktande byggbransch på rätt köl.

— För det första får BKN i uppdrag att analysera behovet av statliga garantier för byggkreditiv. För det andra ska BKN se över regelverket för hur nya eller förändrade garantier kan tas fram. Det ska bli snabbare och flexiblare processer. Slutligen vill vi att BKN utreder behovet av garantier för hushåll vars bolån överstiger värdet på bostaden. Så länge hushållen kan hantera sina ränteutgifter anser inte regeringen att de bör tvingas till försäljning, säger han.

Hela paketet kan, enligt Odell, kosta 40-50 miljarder kronor om krediterna utnyttjas helt.

När det gäller byggkreditiv för företag så ska BKN:s uppdrag vara slutfört i mars 2009. Bakgrunden till denna del är att flera byggföretag vittnat om svårigheter med att få byggkreditiv från banker när byggprojekt ska startas.

— Vi har identifierat en flaskhals i finanskrisen och den efterföljande byggkrisen och jag ska ta upp detta med bankerna. Egentligen är byggkrisen en förtroendekris mellan de olika parterna. Regeringens ansvar är att försöka överbrygga förtroendegapet, säger Mats Odell.

Budskapet tas emot med öppna armar av byggcheferna.

— Det är bra och handlingskraftigt av regeringen. Materialkostnaden är relativt låg nu och behovet av bostäder stort och vi har flera projekt där kunderna är med oss. Sammanlagt är det kanske 300-400 sådana lägenheter som vi skulle kunna bygga i början av 2009, men hos bankerna tar det stopp, säger Johan Skoglund.

Peabs vd Mats Paulsson anser att initiativet är nödvändigt. Annars riskerar branschen att bygga rekordlåga 10 000 nya bostäder nästa år, vilket innebär inte bara ökad bostadsbrist utan fler uppsägningar.

— Risken är att vi förlorar en hel generation av kunniga unga byggarbetare som sedan inte kommer tillbaka när byggandet sätter igång igen. Därför är detta helt nödvändigt, säger han.

Mats Odell, vad tycker du om att bankerna inte ger de kreditiv som byggföretagen behöver?

— Jag blir besviken på vad jag hör här. Det är inte vad jag hör av bankerna. Men det handlar inte om att bankerna är elaka utan att det inte finns något förtroende.