Nyheter

Mats Paulsson tog ”sista pålslaget” för Smedjan

Hampus Magnusson (M) Kommunalråd och ordförande i Byggnadsnämnden och Mats Paulsson, grundare av Peab.

Peab och Göteborgs kommun har tagit det sista pålslaget för byggandet av kontorshuset Gamlestads Smedja. 
– Kontorshuset kommer at bli ett landmärke för Göteborg, säger Mats Paulssons, Peabs grundare, som deltog i ceremonin.

Istället för ett traditionellt spadtag avslutade Peabs grundare Mats Paulsson och Göteborgs Stads kommunalråd Hampus Magnusson pålningsarbetet på projektet genom att signera och slå ner en 10 meter stålpåle i marken för att ge det kommande kontorshuset stabilitet. Det sista pålslaget blir ett startskott för det fortsatta arbetet i projektet. Inflyttning är planerad till sommaren 2024. 

– Peab och Göteborgs kommun har gemensamt utvecklat Gamlestads Smedja till det landmärke kontorshuset kommer att bli för Göteborg. Pålslaget idag känns extra glädjande då vi har många av våra Peabbolag representerade på platsen. Projektet blir en talande symbol för den verksamhet som vi utvecklat tillsammans med våra kunder genom åren, säger Mats Paulsson, grundare av Peab, i ett pressmeddelande.

Kontorshuset kommer kunna erbjuda sammanlagt 13 000 kommersiella kvadratmeter, fördelade på åtta våningar. Allt byggs i kvartersform med en ljusgård i mitten. Huset får också en gemensam entré med både lobby och reception. 

Peab vill med kontorshuset bevara Gamlestadens fabrikers stolthet och skapa en industriell känsla. Huset kommer få en tegelfasad och namnet Gamlestads Smedja, som har en industriell ton men som också kan betyda en tankesmedja för moderna företag.

Hela kvarteret kommer att miljöcertifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM nivå Excellent. Det innebär att byggnadens miljöprestanda bedöms på områden som energianvändning, miljömärkt el, inomhusklimat och avfallshantering. 

– Hälsa och välmående blir allt viktigare för både arbetsgivare och arbetstagare. På Gamlestads Smedja sätter vi människan i centrum, vi vill att alla ska må bra på jobbet. BREEAM-certifieringen är ett naturligt steg i vårt arbete med att skapa attraktiva och hälsosamma arbetsplatser säger Staffan Lundqvist, affärsenhetschef på Peab Fastighet.