Nyheter

Mattias ledde lyftet på toppen av Valkyria

Mattias Karlsson ser till att den högsta rälsdelen 47 meter upp i luften kommer på plats. Foto: Liseberg

Nu har har Liseberg öppnat för säsongen och årets storsatsning är berg- och dalbanan Valkyria.

Mattias Karlsson på Tunga Lyft har varit lyftledare för projektet och kommunicerat med kranföraren via radiokontakt på 47 meters höjd, som är högsta punkten.
– Naturligtvis började det blåsa tio sekundmeter och snöa precis då, säger han.

Bygget av den nya åkattraktionen Valkyria på Liseberg i Göteborg är i full gång. Planen från början var att den skulle stå klar till säsongspremiären, men bygget har försenats på grund av göteborgsleran. 

Den högsta fästpunkten på 47 meter nåddes i mars. Då stod Mattias Karlsson från Tunga Lyft tillsammans med två montörer från en tysk firma och såg till att rälsdelarna passades ihop.

– Som lyftledare har jag radiokontakt med kranföraren och styr in varje rälsdel och ser till att den kopplas in exakt, säger Mattias Karlsson.

Han fick gå 202 trappsteg upp till toppen när det var dags för den högsta delen.
– Största problemet är väder och vind. När det började blåsa upp ställde det till det lite för oss. Då får man passa händerna. Man försöker att kolla vädret och läsa av hur det ser ut, men det är inte alltid att lita på.

Hur är det att stå så högt uppe?
– Jag har inga problem alls längre med höjder. Det försvann helt efter jag hade fyllt 40, så det har blivit bättre med åren. Nu känns det som att stå på marken och jobba. Det underlättar förstås att kunna röra sig obehindrat, men man får förstås ha respekt för höjden. Säkerheten är viktig.

Nu återstår bland annat att få själva droppet på plats. Valkyria får ett fall på 50 meter som blir Nordens högsta.

Har ni varit med vid liknande byggen?
– Ja, vi har gjort många jobb för Liseberg, bland annat Helix som är ännu högre.

Kålltorps Bygg utför markarbetena för Valkyria. De har pågått i drygt ett års tid. Markarbetet runt omkring fortsätter parallellt med monteringen av banan.

Längst tid att bygga tar den tre våningar djupa tunnel där Valkyrias fall på 50 meter kommer att avslutas. Det är den mest komplexa delen i projektet då man bygger i lera och dessutom måste hålla emot trycket från grundvattnet omkring. Den delen av banan kommer att monteras allra sist för att ge så mycket tid till tunnelbygget som möjligt.

Valkyria blir 700 meter lång och öppnar under sommaren 2018 på Liseberg i området Myter och Legender. Lisebergs personal stod och tittade på när den högsta delen monterades.

– Nu när vi fått högsta delen på plats ser vi verkligen att Valkyria kommer att förändra Göteborgs skyline – stadens siluett blev helt enkelt lite mer spännande , säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.