Med passion för trähus

Med passion för trähus
Han fascineras av gamla trähus, vet allt om Hälsingegårdar, renoverar gamla torp och härbren och har varit engagerad i flytten av timmerhus i Malmberget. Möt byggnadsvårdaren Christer Wallin.
Han fascineras av gamla trähus, vet allt om Hälsingegårdar, renoverar gamla torp och härbren och har varit engagerad i flytten av timmerhus i Malmberget. Själv bor han däremot i ett stenhus. – Jag får njuta av andras hus istället, säger byggnadsvårdaren Christer Wallin.

Christer Wallin har alltid varit intresserad av byggnadsvård, byggnadshistoria och gamla timmerhus. Det är med stor entusiasm och glädje han berättar om och visar bilder på pampiga hälsingegårdar, små båtsmanstorp i Mälardalen, välbevarade härbren från 1300-talet, parstugor som han varit med och flytta och fäbodar som han renoverat. 

Det gamla handlar mer om kvalitet än kvantitet. Förr var byggandet ett hantverk. Idag ser allt likadant ut och byggandet är mer än prisfråga än en estetisk fråga, säger Christer Wallin.

Efter 30 år på byggföretaget Öhmans Bygg i Ljusdal startade Christer Wallin eget ihop med sonen Magnus. Idag driver de Timmerblock i Ljusdal AB, ett företag som specialiserat sig på renovering, om- och tillbyggnad samt demonetering och flyttning av gamla trä- och timmerhus. Även nytimring förekommer. Christer, som länge inriktat sig på byggnadsvård, har gått en ettårig utbildning i hur man restaurerar gamla hälsingegårdar på Konsthögskolan i Stockholm.

Jag har alltid varit fascinerad av trä och timmer.

Intresset för vackra hus började redan under uppväxten i Färila utanför Ljusdal. Färg, form och lokalhistoria har alltid intresserat Christer, och med de gamla Hälsingegårdarna runt knuten fanns många byggnader att inspireras av.

I Hälsingland byggde de välbärgade självägande bönderna stora, mäktiga gårdar. En hälsingegård kan bestå av 10-20 olika byggnader, varav kanske 1-2 två används idag. 

Trots utbudet av hälsingegårdar finns de flesta jobben utanför kommunen. 

Vi är nog mer kända runt Mälardalen än här hemma i Hälsingland. Tyvärr har de gamla husen som finns här ingen större användning eller funktion idag. De är dyra att renovera och många av dem står och förfaller. Det är tragiskt. Därför måste vi gå över ån efter vatten, vilket är synd. 

Timmerblock har demonterat och flyttat flera gamla hus till Stockholm och Mälardalen.  Där får de ett annat värde.

Men helst ser jag förstås att hälsingegårdarna blir kvar där de hör hemma.

I Kiruna och Malmberget flyttas hus av andra anledningar. Hela Kiruna håller på att flyttas som ett resultat av LKAB:s växande gruvdrift. Christer och hans mannar har varit i Malmberget och plockat ned timmerhus som stått i rasriskzonen. Sju kulturbyggnader ligger nu nedmonterade i ett förråd. Efter markanvisning från kommunen ska husen sedan byggas upp i närområdet igen.

Det är sju högre tjänstemannabostäder som uppfördes av dalkarlar i slutet av 1800-talet. I det här fallet känns det roligt att de ska få ett nytt liv på ett annat ställe. 

Att flytta ett hus kräver både noggrannhet och varsamhet. Varenda del måste märkas innan man demonterar huset. Kameran är ett ovärderligt verktyg i dokumentationen. Eftersom det nästan aldrig finns ritningar på gamla hus blir en del av uppgiften att ta fram nya ritningar, våning för våning.

Det är jätteviktigt att ha kameran med sig. Vi dokumenterar allt.  Från projektet i Malmberget har jag över 4000 bilder. Lasermätaren är också värdefull när vi mäter upp huset. 

Att arbeta ihop med sonen Magnus är både roligt och friktionsfritt, enligt Christer. Arbetsuppgifterna har de delat upp. 

Det är bara positivt att jobba ihop. Men eftersom jag är pensionär har jag valt det roligaste. Jag sköter projektering och marknadsföring. Däremot har jag sagt ifrån mig arbetsledning. Jag kommer att jobba tills Magnus ger mig sparken.

För tillfället håller Christer på att ta fram en ny hemsida. Han ansvarar också för trycksaker och planerar upplägget för Timmerblocks monter på Antikmässan, där man deltagit i tio år. 

Sina intressen får han utöva på jobbet och huset han bor i är lättskött, så det finns ingen anledning att inte jobba, tycker Christer. 

Jag bor i ett stenhus i Ljusdal, och Magnus i ett putsat 40-talshus. Därför är det roligt att få njuta av vackra trähus i jobbet.

Företaget har 14-15 anställda. För att säkra den framtida rekryteringen är Timmerblock delägare i Trägymnasiet i Ljusdal där eleverna kan läsa ett hantverksprogram med inriktning mot finsnickeri.

De flesta jobbar ute, men några sköter produktionen i snickeriet, som ligger i samma byggnad som kontoret i ett industriområde i Ljusdal. Där utförs exempelvis renovering av gamla fönster, tillverkning av snickarglädje och hyvling av golvplankor. Ungefär 60 procent av kunderna är privatpersoner och 40 procent företag. 

Jag har ingenting emot det nya. Det är bara det att vi inriktat oss på att bevara det gamla. Det finns ett stort bevarandeintresse hos ungdomar idag och de förespråkar naturliga material.  De vill inte ha plast.

Hos Timmerblock är det dåtiden som är framtiden.

 

Relaterade artiklar

Ny chef för Veidekkes tunnelverksamhet
Nya expansionschefen ska leda Byggelements satsning
Peab rekryterar ny affärschef
Ny regionchef på Peab