Nyheter

Medlarna ska ha svar i kväll

Byggnadsarbetareförbundet och Sveriges Byggindustrier har fått slutbud från medlarna. De ska lämna svar klockan 19.00 i kväll, skriver Lag & Avtal.

Byggnads sa upp byggavtalen inför det tredje avtalsåret i höstas och presenterade ett förslag till avtal som innebar en sammanslagning av nuvarande tre avtal till ett nytt moderniserat byggavtal. Förbundet ville göra rent bord inför avtalsrörelsen 2010. Därför att sådana ”ordning och reda-frågor” inte hinns med under en vanlig avtalsrörelse.

Sveriges Byggindustrier vill i huvudsak förändra löneformerna och förhandlingsordningen. Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni sade i Lag & Avtal nr 2/2009 att han vill att alla löneformer ska vara tillåtna och att ackordstvånget avvecklas. Dessutom vill Sveriges Byggindustrier att företagens medarbetare genom medbestämmandegruppen (MB-gruppen) ska få utökat mandat att förhandla.

Byggnads har inte föreslagit några löneökningar utöver det uppsagda avtalets 10,2 procent på tre år. Sveriges Byggindustrier lät dock i god tid innan avtalet löper ut den 31 mars meddela sina medlemsföretag att det tredje årets löneökningar inte skulle betalas ut eftersom avtalet var uppsagt. Det ser Byggnads som en stridsåtgärd.

— Det är bottenfruset, sa Bo Antoni om förhållandet till Byggnads i slutet på januari.
— Det ser hopplöst ut att ha en bra dialog med Sveriges Byggindustrier, sa Byggnads ordförande Hans Tilly när parterna i mitten på februari i alla fall hade kunnat komma överens om en sak – att begära medling.

Den 17 februari utsåg Medlingsinstitutet Bengt KÅ Johansson, Gunnar A Karlsson och Anders Sandgren att medla i förhandlingarna. Efter en dryg månad har de nu lagt fram ett slutbud, som parterna ska svara på klockan 19.00 i kväll. Byggavtalen löper ut den 31 mars.

Elisabet Örnerborg / Lag & Avtal

Läs fler nyheter på www.lag-avtal.se