Nyheter

Mekaniker får miljöpris

Peter Larsson, mekaniker vid tunnelbygget Norra Länken, har fått Vägverkets miljöpris på 25 000 kronor.

Han får priset för att han kommit på en enkel och kostnadseffektiv lösning med ett slutet system för påfyllning av hydraulolja i de tunga maskinerna som används vid bygget av Norra Länken.

Priset är nytt och delades ut vid en ceremoni på arbetsplatsen torsdagen den 12 november, av Vägverkets BjörnTerstad, projektchef för stora projekt.
— Syftet med miljöpriset är att engagera entreprenörens medarbetare som i sitt dagliga arbete kan upptäcka förbättringar som kan leda till att belastningen på miljön minskar. Det är speciellt viktigt vid ett projekt som Norra Länken som dels ligger mitt i staden och dels i hela sin längd sträcker sig genom Nationalstadsparken, säger Björn Terstad.

Tar det med ro

Peter Larsson, som är från Kiruna, tar det hela med ro och säger att egentligen är det hela inte så märkvärdigt. Men glad är han förstås:

– Det här kom som en överraskning! Jag har tänkt länge på denna förbättring, men först nu blev det verklighet. Att jag kunnat utveckla min idé beror på att jag fått god respons på arbetsplatsen. Jag har ju inte gjort det för egna pengar, utan har fått ägna tid åt att utveckla idén på jobbet.

Platschefen Pekka Berggren är förstås också glad:

– Det här är extra kul med tanke på hur mycket vi satsar på miljöarbetet, säger han.