Nyheter

Mer än bara ett grönt tak

När Diligentia utvecklar kontorshuset på Sveavägen 44 kröner de verket med en takpark — till ytan dubbelt så stor som Hötorget i Stockholm. ”Parken ger ett stort mervärde för relativt lite pengar”, säger Markus Pfister, Fastighetschef för Diligentias kontor.

Ett stort ombyggnadsprojekt pågår på Sveavägen 44 i Stockholm där Diligentia utvecklar Skandias gamla kontor. När man nu bygger om det anrika kontorshuset från 1942 adderar man två våningar och 15 000 kvadratmeter ny kontorsyta. Men man väljer också att utnyttja takytan, där man anlägger en park på cirka 3 000 kvadratmeter.

– Vi vill erbjuda våra blivande hyresgäster något utöver det vanliga. Därför anlägger vi en riktig park på toppen. Det handlar alltså inte om ett traditionellt ”grönt tak” med lite gräsmatta på. Kostnaden för takparken uppgår till cirka tre miljoner kronor. Parken ger ett stort mervärde för våra hyresgäster för relativt lite pengar, säger Markus Pfister, Fastighetschef för Diligentias kontor.

Inspirationen till växterna har man hämtat från fjällvärlden och ytterskärgården; karga, utsatta vindpinade miljöer med låg och tålig vegetation.

– Parken blir en naturlig biotop som sköter sig själv som inte behöver ”konstgjord andning” i form av stora skötselåtgärder. Det enda som kommer att behöva göras är en årlig slotter av torrängen efter blomning, säger landskapsarkitekten Johan Paju.

Takparken kommer att utvecklas inom detaljplanens begränsningar.

– Vår byggentreprenör Skanska kommer att få snickra en hel del trall. Annars är det inget särskilt komplicerat projekt, säger projektchefen Björn Åsander.

Parken ska stå klar sommaren 2014.

Susanne Bengtsson
[email protected]