Nyheter

”Mer installation – mindre bygg”

Foto: Anna Sjöström

Stort fokus på klimat och hållbarhet. Mer installation och mindre bygg, samt färre programpunkter om mångfald.
Så blir årets Almedalsvecka enligt Svensk Byggtjänsts panel, som levererade sina spaningar i samband med söndagens byggmingel.

Almedalsveckan sparkade igång med traditionsenligt byggmingel på söndagen. 370 gäster minglade i Svenskt Näringslivs trädgård i Visby.

En namnkunnig panel bjöd på en spaning om vad veckan har att erbjuda.

– Vi ville inleda med något lättsamt och roligt, ingen debatt för det blir det tillräckligt av under veckan, säger Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst, som är arrangerar byggminglet.

En som var med i panelen var Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige.

– Det är hårt klimattryck på seminarierna. Ämnen som integration och mångfald har minskat, det är synd för det är något vi behöver diskutera.

Hon passade också på att tipsa om ett av Swecos seminarier, ”Förändrat klimat – hur skyddar vi Sveriges vatten om 50 år?”

Anna Kadefors, professor KTH, menar att installation växer i programmet.

– I år blir det mindre bygg och mer installation.

Emma Hult (Mp), riksdagsledamot och ordförande i civilutskottet, kommer att ligga i som debattör under Almedalsveckan.

– Jag ska delta i tolv paneler på tre dagar. Ett seminarium som ni inte ska missa handlar om klimatdeklarationer och hur branschen ska ställa om till att bli mer hållbar.

Panelen var också överens om att det måste blir mer fokus på sakfrågor i år. Och framför allt mindre prat och mer agerande.

– Det kommer fram många bra idéer här i Visby, men vi måste ta med oss dem till fastlandet så de inte stannar här, säger Emma Hult.

– Vi måste flytta fokus från att snacka till att göra. Det hoppas jag vi får se i år, säger Ann-Louise Lökholm Klasson.

Ola Månsson, vd Installationsföretagen, som är ett av de branschförbund som är med och arrangerar byggminglet, delade panelens uppfattning om att installation tar mer plats i år.

– Installationsbranschen satsar stort på Almedalsveckan. Energieffektivisering, energiförsörjning och digitalisering är ämnen som vi lyfter. Bostadsfrågan verkar ha gått lite i stå. 

Panelen bestod av: Ann-Louise Lökhoilm Klasson, vd Sweco Sverige, Emma Hult (mp), ordförande civilutskottet, Anna Kadefors, professor KTH, Sandra Mobaraki, influencer, Katrin Marcal, journalist Dagens Nyheter. Modertor var Özz Nujen.


Svensk Byggtjänst arrangerade byggminglet tillsammans med några ägare och branschorganisationer: Sveriges Byggindustrier, Installatörerna, Glasbranschföreningen, Mäleriföretagen, Plåt & Ventföretagen, ME, Byggmaterialindustrierna, Svensk Ventilation, Innovationsföretagen, Svensk Betong och TMF.