Nyheter

Mer utmanande att vara chef än någonsin

Kajsa Hessel.

Trött på Corona? Ja, jag också. Och så fort jag tänker den tanken skäms jag. För det finns ju en annan yrkesgrupp som har större skäl att vara trött. Alla som jobbar inom vården. De som inte har tid att tröttna på Corona. De som redan nu sliter övertid för att rädda liv.

”Vi behöver nu tänka om och tänka mer kollektivistiskt och solidariskt, med en stor portion omtanke och omsorg om andra och oss själva”, säger Aida Alvinius i en artikel. Hon är docent i ledarskap under påfrestande förhållanden vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Det är precis det vi ser. Scania skickar personal för att bygga respiratorer. HM syr skyddskläder. Universitet gör handsprit. Tusentals frivilliga med sjukvårdsutbildning har anmält sig till Region Stockholm.

Vi inom samhällsbyggnad är inte sämre! Företag lämnar in eller tillverkar skyddsutrustning till vården. Andra gör det möjligt att ta tjänstledigt för att hjälpa till där krisen drabbar mest. I Facebook-gruppen Bygghjälp till vården matchas vårdens behov med lösningar från vår bransch.  

Det här gör mig varm i hjärtat och ger mig hopp om att vi som samhälle klarar detta.

Tidigare ställde Byggcheferna en fråga i sociala medier: ”Hur påverkas du av Coronautbrottet?”

”Bara att ta ansvar och jobba på som vanligt”, skrev en projektledare.

”Business as usual tills man har sjukdomssymptom”, skrev en platschef.

”Är mycket orolig för de ekonomiska konsekvenserna. Sedan försöker vi konsumera mer än vanligt på krogar och dylikt för att kämpa tillsammans med branscher som redan är mycket hårt drabbade”, skrev en vd.

Svaren vittnar om att chefer inom samhällsbyggnad har gott om sans och balans. Samtidigt är det just nu mer utmanande att vara chef än någonsin.

Aida Alvinius menar att i en kris präglas samspelet mellan chefer och medarbetare av ovisshet. Tillgänglighet för samtal, mail, information och kommunikation är ett sätt att förbättra läget. Alla behöver ha samma lägesbild och förståelse för det som händer. Att tydlighet råder och att informationen inte släpar efter.

Kanske är det så att vi alla just nu har chansen att bli ännu bättre ledare. Med en stor portion omtanke om andra och oss själva.

Kajsa Hessel
Ordförande Byggcheferna